Companiile de stat Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz considerate “perlele” din energie ale statului roman, alaturi de complexurile de energie Turceni, Craiova si Rovinari, filialele de distributie ale Electrica nevandute inca si Posta Romana mai valoreaza 6,3 miliarde de euro, cu circa 1,3 miliarde de euro sub valoarea din urma cu un an si jumatate, potrivit unei evaluari realizata de societatea de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment.
Un an de criza a sters astfel circa 200 milioane de euro din valoarea Hidroelectrica, cea mai importanta companie din portofoliul statului, care in prezent este evaluata de analistii Raiffeisen la 2,35 miliarde de euro. Nuclearelectrica a resimtit chiar mai puternic efectul crizei, pierzand din valoare peste 500 milioane de euro si ajungand la 1,17 miliarde de euro. La polul opus, singura companie a carei valoare a crescut este Romgaz, care a ajuns sa fie evaluata la 1,67 miliarde de euro, cu circa 50 milioane de euro mai mare fata de evaluarea realizata in urma cu un an si jumatate tot de analistii de la Raiffeisen. "Perlele" din energie ale statului mai valoreaza astfel doar cu 60% mai mult decat OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie romaneasca, aflate sub controlul austriecilor de la OMV.
Dupa detinerea de 20% de la OMV Petrom (SNP), participatiile de la Hidroelectrica, Romgaz si Nuclearelectrica sunt cele mai importante din portofoliul Fondului Proprietatea, reprezentand mai mult de o treime din activele fondului de 3,4 miliarde de euro. Toate aceste companii sunt nelistate, iar administratorul fondului, grupul american Franklin Templeton, a cerut in repetate randuri sa listeze companiile pe Bursa, considerand ca o astfel de miscare va creste valoarea acestora, si implicit, cea a Fondului. Daca cele trei companii ar fi listate, ponderea companiilor cotate din portofoliul FP ar creste la 71% fata de 39% in prezent.
Fondul Proprietatea controleaza 19,9% din actiunile Hidroelectrica, pachet care este evaluat de analistii de la Raiffeisen la 470 milioane de euro. Participatia de 15% de la Romgaz este evaluata la peste 250 milioane de euro, in timp ce valoarea detinerii de aproape 10% de la Nuclearelectrica este vazuta la peste 110 milioane de euro. Analistii de la Raiffeisen au calculat valoarea "corecta" a Fondului Proprietatea la circa 2,3 miliarde de euro, cu 70% peste valoarea actuala de la Bursa.
Complexurile energetice de la Turceni, Craiova si Rovinari sunt evaluate impreuna la 466 milioane de euro fata de peste 612 milioane de euro in august 2010. Similar, filialele de distributie si furnizare ale Electrica, Muntenia Nord, Transilvania Nord si Transilvania Sud, valoreaza in prezent sub 550 milioane de euro, in timp ce in urma cu un an si jumatate valorea lor se apropia de pragul de 1 miliard de euro. Posta Romana a pierdut la randul ei aproape 40% din valoare, fiind evaluata acum sub 115 milioane de euro.
Nu doar valoarea companiilor nelistate a scazut in aceasta perioada, si cele cotate la Bursa au suferit caderi dramatice in ultimul an si jumatate. OMV Petrom, de exemplu, valoreaza de exemplu cu circa 800 milioane de euro mai putin fata de cele 4,4 miliarde de euro la cat era cotata compania in urma cu un an si jumatate.
Analistii spun de altfel ca, de departe, cel mai important risc pentru investitorii in Fondul Proprietatea este cel politic in conditiile in care mai mult de 60% din portofoliul curent fiind investit in companii in care actionarul majoritar este in continuare statul roman. De asemenea, analistii de la Raiffeisen subliniaza ca desi activismul administratorului FP a inceput probabil sa schimbe modul in care companiile de stat isi trateaza actionarii minoritari, nu se pot exclude posibile noi decizii ale Guvernului care ar putea avea un impact negativ asupra minoritarilor.
“Informatia raportata de FP si/sau de unele dintre companiile din portofoliul sau s-a imbunatatit dar este in continuare limitata”, au subliniat analistii.
Detinerile Fondului Proprietatea (FP) in companii de pe piata de electricitate, incluzand aici si actiunile la distribuitorii de gaz si energie aflati sub controlul gigantilor straini Enel, E.ON si GDF, au o valoare cumulata de 5,1 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro).
Fondul Proprietatea are pachete de actiuni la unele dintre cele mai importante companii din Romania. Alaturi de companiile din energie, in portofoliul Fondului se mai regasesc aeroporturile, companiile care administreaza porturile sau Societatea Nationala a Sarii, singurul producator de sare autorizat din Romania. Fondul Proprietatea a mai cumparat in acest an actiuni la BRD, ajungand sa detina 3,6% din actiunile bancii, conform raportarilor de la sfarsitul lunii septembrie. Mai detine totodata 2,3% din Banca Transilvania, 0,32% din Erste Group si 0,56% din Raiffeisen Bank International, tot in urma unor achizitii pe parcursul acestui an.