Cu o avere estimată la peste două miliarde de dolari, Robert Allen Stanford (foto) conducea firma familiei, înfiinţată în 1932, şi era bine văzut în cercurile de afaceri. El finanţa, între altele, o echipă de cricket şi primise un titlu nobiliar de la guvernul unui arhipelag din Marea Caraibilor. Marţi, însă, agenţii federali au pus sub sechestru activele firmelor lui Stanford, inculpat pentru "fraudă masivă".
Financiarul i-a convins pe investitori să cumpere certificate de depozit şi titluri ale unui fond mutual, pentru care promitea dobânzi "neverosimile". El a încasat astfel, în total, 9,2 miliarde de dolari. Deşi autorităţile n-au făcut precizări, se pare că era vorba, de fapt, de o aşa-numită "schemă piramidală", cunoscută la noi sub numele de "Caritas", în care investiţiile noilor clienţi sunt folosite la plata dobânzilor pentru cei mai vechi. În plus, Stanford plasase anumite sume şi în fondul lui Bernard Madoff, arestat acum două luni pentru cea mai mare "schemă piramidală" din istorie, în valoare de 50 de miliarde de dolari.
Alarmaţi de scandalul Madoff, mai mulţi clienţi ai lui Stanford au încercat să-şi recupereze banii dar au fost refuzaţi sub diferite pretexte. Frauda a ieşit astfel la iveală. Analiştii le mai dau totuşi o speranţă investitorilor: s-ar putea să nu piardă chiar toţi banii, ca în cazul lui Madoff, deoarece, de data asta, autorităţile au intervenit la timp.
Antena 3