Antena 3 CNN Economic Companii Pana sa ajunga la vanzare pe Bursa quinta statului in energie, iese din scena si “ultimul mohican”: directorul Romgaz pleaca si incheie plutonul celor cinci sefi de companii schimbati in mai putin de un an si jumatate

Pana sa ajunga la vanzare pe Bursa quinta statului in energie, iese din scena si “ultimul mohican”: directorul Romgaz pleaca si incheie plutonul celor cinci sefi de companii schimbati in mai putin de un an si jumatate

Adrian Mirsanu
2 minute de citit Publicat la 20:30 18 Ian 2012 Modificat la 20:30 18 Ian 2012
Pana sa ajunga la vanzare pe Bursa quinta statului in energie, iese din scena si “ultimul mohican”: directorul Romgaz pleaca si incheie plutonul celor cinci sefi de companii schimbati in mai putin de un an si jumatate
 
Marcel Piteiu, directorul general al producatorului de gaze Romgaz Medias, s-a autosuspendat din functie pentru a fi cercetat de catre DIICOT, decizia fiind aprobata de catre Ion Ariton, ministrul economiei, au anuntat astazi reprezentantii ministerului.

Piteiu a fost numit in urma cu trei ani in aceasta pozitie si era astfel cel mai “vechi” sef din randul celor cinci mari companii din energie, controlate de catre stat si unde urmeaza sa fie scoase in acest an pachete de actiuni la vanzare pe bursa.
In locul lui Piteiu urmeaza sa fie numit un director general intermediar. In decembrie, Constantin Trihenea si-a dat demisia din postul de sef al producatorului de energie electrica Hidroelectrica, pe fondul scandalului privind contractele de vanzare de energie ieftina catre anumite companii, locul sau fiind ocupat de atunci de catre fostul director general adjunct, Dragos Zachia Zlatea. Trihenea a invocat atunci motive personale.

De asemenea, cu o saptamana inaintea sefului Hidroelectrica isi daduse demisia Pompiliu Budulan din pozitia de director general al producatorului de electricitate Nuclearelectrica, in conditiile in care a fost acuzat ca si-a promovat fiica intr-un post de conducere in companie.
In mai 2011, Stelian Gal a fost schimbat din functia de sef al transportatorului de electricitate Transelectrica, fiind inlocuit de catre Horia Hahaianu.
Directorul general al transportatorului national de gaze Transgaz, Florin Cosma ocupa aceasta functie din septembrie 2010, cand l-a inlocuit pe Florin Muntean.

Spre deosebire de cazurile mentionate mai sus, Marcel Piteiu este numai suspendat din functie pe perioada cat acesta este cercetat alaturi de alti aproximativ 40 de oameni din Romgaz, Ministerul Economiei si Autoritatea Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, suspectati ca ar fi favorizat vanzarea de gaze ieftine, din productia interna, catre grupul InterAgro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae.

Romgaz este cea mai profitabila companie de stat. Romgaz inregistra dupa primele opt luni ale anului trecut o marja neta de castig de peste 25% la un volum al afacerilor de peste 600 mil. euro, potrivit informatiilor disponibile pe piata. In acest moment, statul este in proceduri de selectie a consortiului care va intermedia vanzarea unui pachet minoritar de actiuni de catre Ministerul Economiei, tranzactie estimata la aproximativ 400 mil. euro.

In licitatie, s-au inscris trei consortii formate in jurul unor banci globale de investitii – Goldman Sachs, JP Morgan si Citibank.
Cea mai avansata vanzare din cele cinci mari companii aflate in asa – numitul program de privatizari pe bursa este Transelectrica, a carei iesire in fata investitorilor este asteptata in primavara. Consortiul care asista statul la vanzarea unui pachet de 15% din Transelectrica este format din BCR si casele de brokeraj Intercapital Invest, respectiv Swiss Capital.

Scopul declarat al programului de vanzare a unor pachete de actiuni pe bursa este dezvoltarea pietei de capital locale, iar destinatia banilor astfel obtinuti de catre stat ar urma sa fie acoperirea deficitului bugetar. De mentionat ca programul a inceput in vara lui 2011 cu un esec, cand statul nu a reusit sa vanda un pachet de 9,6% din Petrom, pe fondul turbulentelor de pe pietele financiare externe in contextual crizei datoriilor suverane din Europa.

×
x close