Orange România consideră că, prin adoptarea noilor tarife de interconectare, care vor intra în vigoare la 1 mai, autoritatea de reglementare în domeniul comunicaţiilor continuă "politica de favorizare a intereselor grupului Romtelecom-Cosmote", anunţă M.
"România este singura ţară din lume în care autoritatea introduce asimetria tarifelor de interconectare după 10 ani de simetrie între operatori. Fără nicio explicaţie pertinentă, asimetria a fost impusă încălcând cerinţa exprimată de Comisia Europeană de aplicare a unor tarife egale pentru toţi operatorii, de la momentul intrării în vigoare a deciziilor. În acest fel, ANCOM continuă politica de favorizare a intereselor grupului Romtelecom-Cosmote şi obligă alţi operatori să continue să subvenţioneze Cosmote pentru încă un an şi două luni", a declarat, joi, directorul de marketing al Orange România, Dorin Odiaţiu, citat de agenţia de presă.
Potrivit acestuia, utilizatorii de telefonie mobilă din România sunt prejudiciaţi, deşi reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) neagă. Cu toate acestea, apelurile către retelele Cosmote şi Telemobil vor continua să fie mai scumpe.
ANCOM a anunţat, joi, că, de la 1 mai, operatorii Cosmote România şi Telemobil vor practica un tarif de 0,064 euro/minut, iar RCS&RDS de 0,0721 euro/minut.
Acum, tarifele de interconectare solicitate de Cosmote România, Telemobil şi RCS&RDS sunt de 0,082 euro/minut, 0,0801 euro/minut respectiv, 0,0743 euro/minut, potrivit calculelor ANCOM pe baza cursului de schimb din 19 noiembrie 2008.
De la 1 ianuarie 2010, tarifele propuse de ANC sunt de 0,0567 euro/minut pentru Cosmote România şi Telemobil şi de 0,064 euro/minut pentru RCS&RDS.
De la 1 iulie 2010, Cosmote România şi Telemobil vor practica un tarif de interconectare de 0,0503 euro/minut, în timp ce RCS&RDS - 0,0567 euro/minut.
În ceea ce priveşte Orange România şi Vodafone România, tariful de interconectare practicat de cei doi operatori de la începutul acestui an este de 0,0503 euro/minut.
"Prin impunerea acestor tarife ne asigurăm că utilizatorii români beneficiază de tarife convenabile pentru apeluri în afara reţelei lor. În absenţa reglementării, tarifele pot fi stabilite la un nivel excesiv şi ineficient, deoarece concurenţa dintre furnizorii de telefonie mobilă îi determină pe fiecare dintre aceştia să maximizeze beneficiile propriilor utilizatori finali, în detrimentul utilizatorilor altor reţele, care sunt nevoiţi să suporte un nivel al tarifelor mai ridicat pentru apelurile terminate în reţeaua respectivă", a declarat, joi, într-un comunicat remis MEDIAFAX, preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.
În martie, Comisia Europeană (CE) a trimis o scrisoare autorităţii de reglementare din România prin care saluta decizia de a reduce tarifele de interconectare pentru operatorii mobili în conformitate cu viitoarea recomandare a CE.
Antena3.ro