Cele 150.000 de tone de deşeuri chimice provin de la Fostele Uzine Chimice Turda şi ar urma să fie mutate în apropierea localităţii Bădeni, din Cluj. Pentru că depozitarea substanţelor trebuie să se facă în condiţii speciale, autorităţile din Cluj ar fi decis să acorde direct un contract de 16 milioane de euro unei companii de construcţii din Turda, pentru mutarea şi depozitarea deşeurilor.
Preţul este considerat mult prea mare de patronii altor firme de profil din Cluj. Jurnaliştii de la Evenimentul Zilei arată că un preţ mai aproape de realitate ar fi de 16 ori mai mic: doar un milion de euro.
Oficialii clujeni ar fi motivat, totuşi, acordarea fără licitaţie a contractului de 16 milioane de euro prin faptul că lucrările Autostrăzii Transilvania avansează foarte repede, iar deşeurile trebuie mutate urgent din actuala locaţie.
Potrivit cotidianului Evenimentul Zilei, valoarea operaţiunii de relocare a fost propusă chiar de patronul firmei de construcţie în cauză, care ar urma să lucreze în calitate de subcontractor, alături de Bechtel.
Până când va fi luată o decizie în acest caz, un lucru este cert: locuitorii satului Bădeni, lângă care ar urma să fie construit depozitul de deşeuri chimice, nu privesc cu ochi buni ca lângă culturile lor de zarzavat să se afle 150.000 de tone de substanţe chimice.
Antena 3