„Vom asista OPSPI in legatura cu toate aspectele privatizarii, incluzand pregatirea caietului de sarcini si lansarea licitatiei, selectarea consultantului, analiza aspectelor de reglementare, structurarea tranzactiei, precum si asistenta juridica pe tot parcursul desfasurarii privatizarii propriu – zise”, a precizat Miruna Suciu, Partener la Musat & Asociatii si cea care coordoneaza echipa de avocati in dosarul Oltchim.
Avocatii casei Musat a mai castigat in acest an mandatele pentru consultanta juridica acordata statului roman in derularea ofertelor publice de vanzare la Transgaz si Transelectrica, companii cuprinse in asa-numitul program de privatizare pe bursa, cu toate ca pachetele scoase la vanzare de stat sunt detineri minoritare.
Dosarul Oltchim este unul destul de delicat, dupa 1990 procesul de privatizare al combinatului de la Ramnicu Valcea a fost lansat formal in mai multe randuri, de fiecare data terminandu-se cu un esec. In ultimii ani, la Oltchim are loc un adevarat razboi intre Constantin Roibu, directorul companiei de stat din ultimii 20 de ani, si fondul de investitii german PCC, care il acuza de management dezastruos si doreste schimbarea acestuia din functie.
In acest an, Oltchim a intrat pe agenda masurilor convenite de statul roman impreuna cu Fondul Monetar International, principalul finantator extern al Romaniei.
Conducerea Oltchim a anuntat recent ca din cauza lipsei de materii prime si de capital de lucru a luat decizia reducerii temporare a personalului in luna septembrie, urmand sa fie trimisi in somaj tehnic peste 1.100 de angajati, adica aproximativ o treime din angajatii companiei de stat. De asemenea, astazi nu a fost intrunit cvorumul necesar desfasurarii uneia dintre cele mai importante adunari generale a actionarilor, care va fi din nou convocata maine. Pe agenda discutiilor din AGA se afla mai multe puncte, printre care si aprobarea unor finantari pentru asigurarea capitalului de lucru sau propunerea Ministerului economiei ca pozitiile de presedinte al Consiliului de administratie si cea de director general sa nu mai fie ocupate de aceeasi persoana cum se intampla acum in cazul lui Constantin Roibu.
Casa de avocatura Musat are un background solid in materie de privatizari, asistand investitori precum Enel la Electrica Muntenia Sud, Electrica Banat si Electrica Dobrogea, GE Capital la achizitia Bancpost sau achizitia de catre grupul condus de Lakshmi Mittal la combinatul Sidex Galati ori prima privatizare in sectorul bancar – vanzarea Bancii Agricole catre Raiffeisen.
Musat & Asociatii are 13 parteneri si peste 100 de avocati si consilieri, in timp ce portofoliul de clienti cuprinde un portofoliu variat de circa 2.500 de companii locale si internationale. Pe piata avocaturii de business, primele pozitii le detin dupa incasari Tuca, Zbarcea & Asociatii si Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.