Magna şi banca parteneră Sberbank au ajuns la un acord de principiu cu conducerea grupului General Motors (GM), pentru preluarea unei participaţii de 55% în cadrul diviziei europene Opel, a declarat directorul executiv Magna, Siegfried Wolf, citat de Reuters.
Directorii grupului canadian Magna şi ai GM trebuie să aprobe acordul înainte ca societăţile fiduciare ce controlează formal o participaţie de 65% din Opel şi din Vauxhall să îşi dea acordul final .
Acordul dintre Magna şi GM, ce vine după mai multe săptămâni de negocieri dificile, nu înseamnă neaparat că ofertantul RHJ International a ieşit din cursa pentru Opel.
Principalul negociator din partea GM, John Smith, a declarat că holdingul belgian a ajuns deja la un acord cu GM, cu privire la Opel.
Cu toate acestea, sustinerea imensă de care beneficiază Magna în Germania din partea cancelarului Angela Merkel sugerează ca Opel va semna probabil un acord numai cu producătorul canadian de piese auto şi cu banca rusească Sberbank.
La sfârşitul lunii mai, guvernul german a anuntat un plan de salvare al companiei Opel, deţinută de grupul american General Motors, ce prevedea cesiunea unei participaţii de 55% din capital către firma canadiană Magna.
În timp ce societatea canadiană doreşte să aducă profit din nou pentru Opel, RHJ intenţionează să reducă activitatea Opel.
Wolf a declarat că societea a putut stabili ultimele detalii, precum accesul la tehnnolgia GM sau ce pieţe să fie deschise pentru noul Opel.
"Opel va avea libertatea să decidă unde se vor crea produsele şi unde vor fi construite. Va avea un cuvânt de spus dacă anumite lucruri pot fi dezvoltate independent, precum mtoare sau transmisii," declara directorul Magna.
De asemenea, partenertul industrial al Magna, societatea rusă GAZ va avea acces la proprietatea intelectuală GM şi ar putea cumpăra cele 27,5 procente ale Sberbank în Opel . Wolf a precizat că nu există o perioadă de timp în care banca rusească este obligată să reţină pachetul de acţiuni din noul Opel, dar GM trebuie să aprobe vânzarea pachetului către societăţi altele decât GAZ sau banca rusească de stat VEB.
Părţile s-au înţeles şi ca vehiculele OPel să nu fie vândute în SUA şi Coreea, unde are sediul producătorul Chevroletal GM - Daewoo. De asemenea, Opel are interdicţie timp de doi ani pe piaţa canadiană.
Totuşi, surprinzător GM a fost de acord ca Opel să se vândă în China cu două excepţii, posibil Insignia şi noua Astra -- care vor avea liber după cinci ani.
Antena3.ro