Antena 3 CNN Economic Companii Legăturile dintre Patriciu şi Tăriceanu sunt mult mai strânse decât se credea

Legăturile dintre Patriciu şi Tăriceanu sunt mult mai strânse decât se credea

2 minute de citit Publicat la 14:38 10 Feb 2009 Modificat la 14:38 10 Feb 2009
Legăturile dintre Patriciu şi Tăriceanu sunt mult mai strânse decât se credea
Evoluţia scandalului concesiunilor în Marea Neagră ridică mai multe semne de întrebare decât răspunsuri primite. Descâlcirea iţelor pare să îl lege tot mai mult pe omul de afaceri Dinu Patriciu de afacerea concesiunilor.
Mai întâi a fost vorba despre faptul că un angajat al Rompetrol, Ion Vidu, era şi salariat la Sterling, apoi de faptul că şeful de la "Resurse Minerale", Gheorghe Buliga a fost dat afară de Tăriceanu fără explicaţii după ce nu a acceptat contractul de concesiune în favoarea companiei Sterling. Cert este că Dinu Patriciu a devenit la sfârşitul guvernării Tăriceanu cel mai bogat om din România.
Legăturile dintre Dinu Patriciu şi Călin Popescu Tăriceanu sunt mult mai strânse decât vor să recunoască cei doi, scriu ziariştii de la Jurnalul Naţional. Prietenia lor a apărut imediat după Revoluţie, când în 1990 au format aşa-numita Aripă Tânără din PNL.
Tăriceanu a condus o vreme Ministerul Industriei, în perioada 1996-1997, perioadă în care Patriciu s-a orientat către domeniul petrolier. În acea perioadă, Patriciu a cumpărat Rafinăria Vega Ploieşti printr-o privatizare despre care s-a scris mult. Între 1996-2000, când Tăriceanu avea o poziţie-cheie în Guvern şi apoi în Parlament, în Comisia de privatizare, Dinu Patriciu a devenit acţionar majoritar la Rompetrol şi a cumpărat Petromidia.
În anul 2000, la doi ani după ce Dinu Patriciu preluase Rompetrol, Laurian Bădulescu, primul preşedinte al ANRM, apare ca unul dintre cei mai importanţi acţionari minoritari, cu 2% din titluri. Mai mult, presa vremii a relatat că Bădulescu a fost chiar vicepreşedinte al Rompetrol şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Enterprise Oil, compania care a primit în 1992 dreptul de explorare şi împărţire a producţiei alături de CanadianOxi şi Rompetrol.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu nu a semnat Hotărârea de Guvern din noiembrie prin care Sterling a ajuns stăpâna celor două perimetre, în schimb a fost semnată de şeful cancelariei primului-ministru, Dorin Marian.
Petrom are concesionată aproape jumătate din suprafaţa câştigată de România la Haga în urma procesului cu Ucraina. Potrivit lui Dinu Patriciu, Petrom are concesionaţi circa 4.000 de kilometri pătraţi din cei 9.700 de kilometri pătraţi. Şi Bogdan Găbudeanu, demis recent de la conducerea ANRM preciza vineri că sunt deja concesionaţi 5.000 de kilometri pătraţi, din care Petrom are concesionată 80% din suprafaţă, iar Sterling de 20%.
Suspiciunile în privinţa afacerii Sterling au apărut în 2006, când premierul Tăriceanu l-a demis pe Gheorghe Buliga de la conducerea ANRM, după ce a refuzat să semneze cedarea drepturilor de împărţire a producţiei în favoarea canadienilor. După demiterea lui Buliga, a fost schimbată şi legea petrolului.
Potrivit deputatului Iulian Iancu, ANRM a comunicat oficial că Sterling Resources ar fi descoperit deja în cele două perimetre din Marea Neagră 18 miliarde de metri cubi de gaz, aproape dublu faţă de cât a estimat Dinu Patriciu pentru toată zona.
Antena 3

×
x close