Patronul rus al grupului Vitmeco, care deţine ALRO Slatina, a sugerat săptămâna trecută să se închidă uzina până în luna martie. Luni, Consiliul de Administraţie al ALRO s-a reunit pentru a dezbate viitorul miilor de angajaţi, care aşteaptau un răspuns. Îl vor primi abia în ianuarie.
Închiderea temporară a unei hale de electroliză înseamnă, de fapt, închiderea definitivă a acesteia, deoarece aluminiul se întăreşte pe pereţii cuvelor şi poate fi înlăturat numai prin spargerea lor. Cuvele trebuie înlocuite, proces care ar dura aproximativ 2 ani, cu cheltuieli foarte mari, potrivit unor surse Antena3.ro. La începutul anilor `90, au fost închise patru hale de electroliză, care nu au fost repuse în funcţiune din cauza costurilor foarte mari, deşi, acum câţiva ani, ALRO nu mai făcea faţă comenzilor primite, punându-se problema creşterii capacităţii de producţie.
Odata cu ALRO, ar putea da faliment mai multe întreprinderi mici din ţară, deoarece producătorul de aluminiu este un mare consumator, de la ambalaje, până la pneuri auto. Afectaţi vor fi şi partenerii mari ai ALRO, cărora le vor creşte costurile de producţie, fiind nevoiţi să importe aluminiu. La preţul materiilor prime se vor adăuga cheltuielile de transport mai mari şi taxele vamale.
În pericol vor fi:
- producătorii de cabluri care folosesc sârmă din aluminiu, precum Prysmian Slatina (300 de angajaţi), ICME-ECAB Bucureşti (700 de angajaţi) sau IPROEB Bistriţa (700 de angajaţi)
- producătorii de piese turnate din aluminiu precum Altur, Dacia Piteşti, grupul german Honsell care urma să construiască o fabrică de piese auto turnate din aluminiu în apropierea Slatinei
- producătorii de energie electrică ar putea fi şi ei afectaţi, ALRO fiind cel mai mare consumator de energie electrică din România.
La mitingul de marţi a participat şi ?luceafărul huilei?, Miron Cozma, care i-a susţinut pe protestatari, îndemnându-i să nu se dea bătuţi.
Sintia Radu, Antena3.ro