Antena 3 CNN Economic Companii Investiții de un miliard de dolari în România. Americanii redeschid o mină de exploatare a magneziului

Investiții de un miliard de dolari în România. Americanii redeschid o mină de exploatare a magneziului

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 16:30 23 Apr 2024 Modificat la 16:30 23 Apr 2024
magneziu
Investiții de un miliard de dolari în România. Americanii redeschid o mină de exploatare a magneziului Sursa foto: profimediaimages.ro

Potrivit unui articol recent din Financial Times, autoritățile de la București au acordat licența companiei Verde Magnesium, o firmă din București ce aparține fondului de investiții american Amerocap.

Verde Magnesium are planuri ambițioase pentru noua sa investiție, propunându-se să aloce un miliard de dolari pentru revitalizarea unei mine dezafectate de magneziu situată în apropiere de Oradea.

Această investiție va include construcția unor instalații moderne de procesare, care vor fi alimentate cu energie regenerabilă.

Compania intenționează să recicleze și aluminiu

Această inițiativă nu numai că va crea locuri de muncă și va stimula economia locală, dar va contribui și la diversificarea resurselor de magneziu din Europa, având potențialul de a reduce dependența regiunii de importurile externe. 

Este vorba despre exploatarea zăcământului de brucit din Budureasa, județul Bihor, cu obiectivul de a produce prima tonă de magneziu metalic în România până în 2027. Mina din Bihor a fost închisă în 2014, la acel moment fiind ultima funcțională din Europa.

Proiectul este prezentat ca urmând să creeze până la 1.000 de locuri de muncă directe și până la 10.000 de locuri de muncă indirecte. Compania se prezintă ca urmând să fie producătorul principal de magneziu metalic (Mg) al UE.

Uniunea Europeană importă peste 90% din magneziul necesar din China

Bernd Martens, președinte al Verde Magnesium și fost director Audi, a declarat pentru Financial Times că mina și uzina din România ar ajuta Bruxelles-ul să își îndeplinească obiectivul de a obține o mai mare independență pentru metalele vitale necesare tranziției ecologice.

"Sectorul industrial european are o nevoie acută de o aprovizionare fiabilă cu metale critice și strategice, în special cele cu o amprentă de carbon mai mică decât importurile actuale, care pot sprijini tranziția Europei către o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon", a declarat Martens pentru Financial Times.
 

×
x close