Memorandumul cu Rompetrol pentru stingerea litigiului şi ştergerea datoriilor istorice ale companiei a fost semnat în februarie 2013, statul fiind reprezentat de Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie.
Trei zile mai târziu se suspendă procesul intentat de statul roman în 2010 pentru recuperarea datoriilor.
Statul a acceptat să vândă 26% din pachetul său cu 200 de milioane de dolari, dar s-a asigurat că restul de 18% să nu poată fi diluat de KazMunaiGaz timp de 3 ani.
Mai exact, kazahii susţin că vor veni cu 150 de milioane de dolari plus 30 de milioane pentru a acoperi partea României, într-o societate comercială 80%-20% care să facă investiţii de până al un miliard în următorii 7 ani în România. În afacerea fondului, profitul va reveni în primă fază exclusiv KazMunaiGaz, până la recuperarea celor 180 de milioane.
Surse din piaţă susţin că în calculele Guvernului ar intra înfiinţarea unei companii botezate provizoriu "RomKaz" în care Rompetrol şi KazMunaiGaz să fie parteneri 50%-50% şi să se impună astfel în regiune. Prin această companie ar fi plănuită şi legarea României la conducta SouthStream, un alt proiect aflat deocamdată pe hârtie, printr-o prelungire din Bulgaria la Negru Vodă, construită cu bani din Kazahstan.