Antena 3 CNN Economic Companii IKEA a cumpărat platforma Timpuri Noi din Bucureşti (VIDEO)

IKEA a cumpărat platforma Timpuri Noi din Bucureşti (VIDEO)

IKEA a cumpărat platforma Timpuri Noi din Bucureşti (VIDEO)
14 Iul 2010   •   19:08

Fondul de investiţii Interprime Properties, parte din grupul suedez Ikea, a cumpărat platforma Timpuri Noi din Bucureşti pentru doar 34,6 milioane de euro. Este vorba de o sumă de vreo trei ori mai mică decât cea cerută pentru teren în 2007. Este o investiţie bună, căci terenul aflat la numai un kilometru de Piaţa Unirii poate fi folosit pentru orice le-ar trece prin cap suedezilor, de la complex rezidenţial şi până la un nou magazin.

Terenul, amplasat pe Splaiul Unirii la numărul 165, are o suprafaţă de peste 51.000 de metri pătraţi, din care mai mult de jumătate sunt ocupaţi de construcţii. Vânzarea a fost anunţată de compania Timpuri Noi, care în 2007 solicita 100 milioane de euro, fără TVA, pentru terenul amplasat central, la doar un kilometru de piaţa Unirii. La momentul respectiv, preţul a ţinut departe investitorii care au preferat să se concentreze pe zonele mai ieftine care ofereau un profit mult mai mare. Asta pentru că pe lângă preţul, destul de piperat, transformarea unei zone industriale într-una comercială costă destul de mult. Sunt clădiri şi utilaje care trebuie demolate şi dezafectate.

Oricum, cei de la Timpuri Noi au ţinut la preţ şi rău au făcut. Trei ani mai târziu obţin acum, în dispearare de cauză o treime din preţul pe care îl cereau atunci, pe vârful bulei imobiliare.

Încă nu este clar dacă fondul în spatele căruia se află Ikea are de gând să facă acolo un complex rezidenţial extrem de scump sau un spaţiu comercial cu potenţial. Teoretic ambele variante sunt posibile. Practic, zona comercială este mai probabilă.

Cumpărătorul nu este complet străin de piaţa imobiliară din România şi ar fi chiar a doua oară când profită de căderea ei. Căci Interprime Properties este un fond de investiţii controlat în proporţie de peste 99,99% de către compania Romprop Holding B.V., înregistrată în Olanda la aceeaşi adresă cu firma Vastint Holding, deţinută de Inter-IKEA Group, dezvoltatorul şi operatorul magazinelor Ikea din Europa şi China. Şi, începând cu data de 8 martie 2010, Ikea România a devenit parte din Ikea Group, după trei ani de operare locală sub franciză. Cu un singur magazin în România, Ikea a avut afaceri de 83,2 milioane euro în 2009, ce-i drept, în scădere cu 9% faţă de anul anterior.

Principalul acţionar al Timpuri Noi este Asociaţia Salariaţilor, cu 73,64% din titluri, iar SIF Muntenia deţine 21,95% din capital. Tranzacţia va fi completă după ce acţionarii vor decide asupra propuneri de vânzare în şedinta programată pentru 16 august.



Antena 3

×
Subiecte în articol: ikea achizitie
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close