Compania precizează, într-un comunicat, că în primele şase luni a depăşit în mod constant indicatorii de performanţă prevăzuţi în buget, evoluţia menţinându-se şi după închiderea procedurii insolvenţei, în condiţiile unui an deficitar din punct de vedere hidrologic, a scăderii cererii pe piaţa energiei electrice şi preţurilor de livrare.
"Până la finele lunii septembrie, Hidroelectrica a produs şi livrat 11.336 GWh, iar estimarea producţiei pentru întreg anul 2013 este de circa 14.200 GWh, peste cantitatea de 13.000 GWh luată în calcul la construcţia bugetului, dar semnificativ mai mică decât producţia unui an mediu hidrologic de 17.539 GWh. Profitul brut realizat în luna septembrie este de circa 40 milioane de lei, la o producţie de doar 828 GWh. După primele 9 luni din 2013, profitul brut realizat este de 681 milioane lei, iar cifra de afaceri de 2,28 miliarde lei", se arată în comunicat.
Compania precizează că, datorită creşterii semnificative a puterii instalate în parcurile eoliene, a înregistrat şi o majorare a cantităţilor de energie tranzacţionate pe Piaţa de Echilibrare, estimarea din bugetul de venituri şi cheltuieli la nivelul întregului an, de 847 GWh, fiind depăşită încă de la sfârşitul lui august 2013.
În aceste condiţii compania estimează o depăşire semnificativă a acestui indicator, cu cel puţin cu 200 GWh până la sfârşitul anului, ceea ce înseamnă o creştere a cifrei de afaceri cu peste 10 milioane euro.
Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în iunie 2012, principalul motiv fiind vânzarea energiei la preţuri sub nivelul pieţei prin contracte preferenţioale încheiate cu "băieţii deştepţi".
La momentul intrării în insolvenţă, compania înregistra datorii de peste 4,4 miliarde de lei şi pierderi de 350 milioane de lei.
Tribunalul Bucureşti a decis în iunie 2013 închiderea procedurii de insolvenţă.
Statul deţine 80% din acţiunile Hidrolectrica, iar Fondul Proprietatea un pachet reprezentând 20% din titluri.