Guvernul apreciază că măsurile de restructurare a companiilor de stat monitorizate în acordul cu FMI vor permite reducerea arieratelor acestor societăţi cu 5-6 miliarde de lei anul viitor, echivalentul a 1% din PIB, potrivit unui document guvernamental, informează
Mediafax.
"Pentru întreprinderile de stat se înregistrează progrese în procesul de reducere a arieratelor în cadrul companiilor monitorizate prin operaţiuni de convertire a datoriilor în acţiuni, plăţi şi alte operaţiuni de ordin financiar. Per ansamblu, se anticipează că aceste măsuri vor permite reducerea arieratelor companiilor monitorizate cu 5 până la 6 miliarde lei (circa 1% din PIB) până la sfârşitul anului 2012", se arată în document.
Arieratele companiilor de stat monitorizate în cadrul programului cu Comisia Europeană şi FMI au scăzut în primele nouă luni cu 0,3% din PIB, la 3,8% din PIB.
La nivelul bugetului general consolidat plăţile restante de peste 90 de zile totalizau 928 milioane de lei la finele lunii septembrie.
Cea mai mare parte a plăţilor restante era înregistrată la bugetele locale, respectiv 88,6% din stocul de arierate. La bugetul de stat şi bugetele de asigurări sociale obligaţiile neplătite însumau 11,2% din totalul arieratelor.
Printre companiile monitorizate se numără CFR SA, CNADNR, Compania Naţională a Huilei, Poşta Română, Metrorex, CFR Marfă, Termoelectrica, CFR Călători, Tarom, Oltchim, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.