Antena 3 CNN Economic Companii Guvernul menţine plafonarea indemnizaţiilor membrilor CA din companii de stat

Guvernul menţine plafonarea indemnizaţiilor membrilor CA din companii de stat

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 16:02 04 Ian 2012 Modificat la 16:02 04 Ian 2012
Guvernul menţine plafonarea indemnizaţiilor membrilor CA din companii de stat
Foto: Intact Images
Guvernul a decis să prelungească şi pentru acest an perioada de plafonare a indemnizaţiilor membrilor CA din companiile de stat la nivelul remuneraţiei unui secretar de stat, informează Mediafax.
   
Prelungirea a fost decisă printr-un memorandum aprobat în ultima şedinţă de guvern de anul trecut, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.
   
În 2009, Guvernul a hotărât ca indemnizaţiile membrilor Consiliilor de Administraţie din companiile de stat şi regiile autonome să fie reduse drastic, la un nivel de 1% din salariul directorilor acestor societăţi.
   
În acelaşi timp, salariile directorilor de companii de stat au fost diminuate la nivelul indemnizaţiei unui secretar de stat, de la 20.000-28.000 lei la 4.800 lei.
   
Ulterior, Guvernul a decis că această plafonare va fi menţinută pe întregul an 2010.
   
La începutul anului trecut, plafonarea indemnizaţiilor a fost prelungită şi pentru 2011, tot printr-un memorandum.
   
În acelaşi timp, la sfârşitul anului trecut, Guvernul a avizat cadrul legal care permite angajarea de manageri privaţi în companii de stat, stabilind totodată ca nivelul remuneraţiei acestora să nu fie stabilit prin lege, ci prin negociere între acţionarii companiei respective şi persoana selectată pentru postul de manager.
   
Contractul de mandat este încheiat între operatorul economic, reprezentat de consiliul de administraţie, şi directorul general/directorul operatorului economic, care are ca obiect îndeplinirea unor obiective şi criterii de performanţă aprobate de acţionari.
   
În contractul de mandat sunt prevăzute criterii de performanţă specifice şi obiective cuantificate privind reducerea creanţelor, a plăţilor restante, pierderilor şi cheltuielilor, precum şi creşterea productivităţii muncii.
   
Managerii privaţi ar putea câştiga lunar sume care ajung până la 75.000 de euro brut, la care se vor adăuga milioane de euro anual în cazul unor companii de stat cu profit ridicat, dacă sunt îndeplinite criteriile de performanţă din contract.
   
Suma încasată de managerul privat din profitul net ar putea depăşi două milioane euro şi ar ajunge chiar la patru milioane euro în cazul unor companii profitabile, precum Romgaz, Transgaz şi Hidroelectrica.

×
x close