Google a anunţat, în luna aprilie, că vrea să creeze o nouă clasă de acţiuni, a treia în structura companiei, care să permită emiterea de noi titluri fără diluarea drepturilor de vot ale fondatorilor.
Potrivit reclamaţiei intentate de acţionarul Google, compania va putea emite noi acţiuni pentru efectuarea de achiziţii sau compensarea angajaţilor fără a dilua votul de 56,3% controlat de Page şi Brin.
Reprezentanţii Google nu au comentat informaţiile.
Acţiunea a fost intentată de Brockton Retirement Board, administratorul unui fond de pensii din statul Massachusetts, care vrea să iniţieze un proces colectiv împreună cu alţi acţionari minoritari nemulţumiţi de propunerea companiei.
Reclamantul susţine că Page, Brin şi Consiliul de Administraţie al Google şi-au încălcat "datoria fiduciară" (bazată pe încrederea cu care au fost învestiţi - n.r.) faţă de acţionarii companiei.
"Page şi Brin vor să-şi menţină puterea în timp ce vând volume mari din participaţiile lor, câştigând miliarde de dolari", se spune în reclamaţie.
Schimbarea structurii acţionariatului ar crea o nouă clasă de titluri, fără drepturi de vot ataşate.
Page şi Brin nu şi-au ascuns intenţiile de a-şi conserva influenţa asupa companiei chiar şi după listarea acesteia la bursă, în 2004, iar fondatorii vor să-şi păstreze controlul în pofida expansiunii Google.
Alături de preşedintele board-ului executiv, Eric Schmidt, cofondatorii Google controlează aproximativ două treimi din drepturile de vot din acţionariat, influenţă conservată după oferta publică iniţială a companiei, din 2004, printr-o structură pe două clase de acţiuni. Clasa A avea deja drepturi mai reduse de vot, iar clasa C, propusă joi seara acţionarilor, nu va oferi deloc acest privilegiu.