General Motors şi-a depus actele pentru declanşarea procedurii de faliment. Administraţia americană susţine că o nouă societate controlată de stat va prelua activele concernului. Grupul urmează să închidă 11 uzine şi să desfiinţeze 24 de mii de locuri de muncă.
Falimentul General Motors vine după câteva tentative eşuate ale grupului auto de a se redresa. Compania a avut la dispoziţie două luni pentru a demonstra că este viabilă, însă planurile de restructurare propuse nu au fost considerate eficiente de administraţia Obama.
General Motors va reveni, însă, pe piaţa auto sub forma unei companii naţionalizate. Guvernul american îşi propune să redreseze compania în nu mai puţin de 90 de zile. O nouă societate care va prelua activele cele mai rentabile ale concernului va fi creată.
60 la sută din acţiuni vor fi deţinute de statul federal, care va finanţa noua societate cu peste 30 de miliarde de dolari. Statul canadian şi provincia Ontario, unde General Motors are numeroase uzine, vor primi 12 la sută din acţiuni, pentru 9,5 miliarde de dolari. Restul acţiunilor vor reveni creditorilor şi fondului de asigurare medicală a salariaţilor. Noua ofertă de restructurare pare să fi fost acceptată de toate părţile.
General Motors a confirmat însă închiderea a 11 uzine ceea ce va duce la concedierea a 24.000 de angajaţi. Noua companie se va concentra pe cele patru mărci principale: Chevrolet, Cadillac, Buick şi GMC, iar Saab, Saturn, Hummer si Pontiac vor fi puse în vânzare.
Declinul companiei a început în 2008 când General Motors a fost detronat de Toyota. Criza economică a dus la scăderea acţiunilor la bursă sub un dolar şi la falimentul controlat al concernului.
Antena 3