Antena 3 CNN Economic Companii Gazprom a primit invitaţie de a se alătura proiectului Nabucco,dar a refuzat

Gazprom a primit invitaţie de a se alătura proiectului Nabucco,dar a refuzat

1 minut de citit Publicat la 06:04 18 Mar 2009 Modificat la 06:04 18 Mar 2009
Gazprom a primit invitaţie de a se alătura proiectului Nabucco,dar a refuzat
Gazprom a primit o invitaţie de a se alătura proiectului gazoductului Nabucco pentru a pompa gaz din Asia Centală spre Europa, dar nu va da curs acesteia, a declarat un vicepreşedinte al companiei energetice ruse.
Într-un interviu pentru Vesti TV, Alexander Medvedev, a declarat că Gazprom va rămâne fidel propriului proiect- South Stream şi nu va alătura Nabucco.

?Spre deosebire de Nabucco, noi avem tot ce ne trebuie pentru ca South Stream să se materializeze. Avem gaz, piaţa, experienţa în implementarea proiectelor complexe şi management corporatist?, preciza acesta.
El a declarat că Gazprom nu este pregătit să îşi divizeze operaţiile între două proiecte simultan.
?Dacă fugi după doi iepuri nu prinzi niciunul. Avem un iepure pe care îl cunoaştem şi îl urmărim?.

Proiecteul Nabucco , estimat la 10 miliarde de euro, sprijinit de UE şi SUA, este menit a aduce gaz din Asia Centrală spre Europa prin Azerbaijan, Georgia, Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, evitându-se Rusia şoi Ucraina.

South Stream este menit a pompa 31 miliarde mc pe an din Asia Centrală şi Rusia spre balcani şi alte ţări europene. În acesta sunt incluse Bulgaria, Serbia, Ungaria, Italia şi Grecia.

De altfel, proiectul Nabucco nu mai este nominalizat între proiectele cu finanţare UE. România a blocat luni discuţiile din cadrul reuniunii periodice a miniştrilor de externe de la Bruxelles la capitolul pachetului energetic, pentru că în concluziile finale nu se mai face referire strict la proiectul Nabucco.

"România a blocat discuţiile din cadrul CAGRE pe marginea pregătirii concluziilor Consiliului European, deoarece pe tema pachetului pentru energie a fost înlocuită formula 'pachetul Nabucco' cu sintagma 'coridoare energetice sudice' ", au declarat surse bine informate de la Bruxelles.

Discuţiile vizau pachetul pentru energie care primeşte sprijin financiar de la UE. Orice decizie în cadrul CAGRE se ia prin consens, astfel că România este în poziţie să blocheze discuţiile pe această temă.

Ţările europene implicate în proiect au probleme cu găsirea finanţării pentru acest proiect, dar şi cu găsirea unei surse sigure de furnizare a gazelor.

Antena3.ro

×
x close