Prima conductă din proiectul Nord Stream a ajuns pe uscat, în oraşul german Lubmin, a anunţat operatorul Nord Stream AG.
Georg Nowack, proiect manager al companiei, arăta că legătura pe coastă s-a făcut pe 3 iulie, conform programului.
"Faza construcţiei este importantă şi incitantă pentru noi, nu doar din punct de vedere tehnologic. Are o semnificaţie simbolică deoarece Gazoductul Nord Stream a ajuns pe continentul european pentru prima dată, aici, în Lubmin, unde WINGAS construieşte o staţie de transfer al gazului şi conductele OPAL şi NEL".
Acesta arăta că proiectul se dezvoltă cu 24 de metri pe oră, iar a doua conductă va ajunge pe continent la jumătatea lunii iulie.
"Din toamna anului 2011, gazul natural din conducta Nord Stream va ajunge în staţia de transfer ce este construită acum".
Prin această conductă vor fi transportate 55 miliarde mc de gaz natural.
Din cei 470 km ai conductei OPAL (Conducta Mării Baltice ce leagă Mecklenburg- Pomerania, Brandenburg şi Saxonia cu graniţa cehă lângă Olbernhau), 260 kilometri au fost deja sudaţi.
Nord Stream doreşte a transporta gaz în Europa occidentală, ocolind ţările tradiţionale de tranzit ? Ucraina şi Belorusia.
Două conducte, fiecare cu o capacitatea de 27.5 miliarde mc de gaz pe an, vor merge din oraşul rusesc Viborg la graniţa Finlandei spre portul german Greifswald.
Nord Stream AG a schimbat traseul propus iniţial pentru a tempera preocupările pentru mediu ale statelor baltice. Ruta finală merge prin apele teritoriale şi zonele economice exclusive ale Finlandei, Suediei, Danemarcei, Germaniei, evitând Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania.
Antena3.ro