Antena 3 CNN Economic Companii Fostul şef al Direcţiei Juridice din OPSPI a asistat ruşii în oferta Petrom. Vezi cine a mai făcut echipă cu ruşii

Fostul şef al Direcţiei Juridice din OPSPI a asistat ruşii în oferta Petrom. Vezi cine a mai făcut echipă cu ruşii

Catalin Ciocan
3 minute de citit Publicat la 19:48 26 Iul 2011 Modificat la 19:48 26 Iul 2011
Fostul şef al Direcţiei Juridice din OPSPI a asistat ruşii în oferta Petrom. Vezi cine a mai făcut echipă cu ruşii
Foto: Intact Images
Robert Neagoe, fostul sef al Directiei Juridice din cadrul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), a facut parte din echipa de consultanti locali ai Renaissance Capital, banca rusa ce a condus consortiul de intermediere in procesul de vanzare a pachetului de 9,84% din Petrom detinut de stat, au declarat surse apropiate consortiului. De pe lista celor care au lucrat cu Renaissance pe langa membrii consortiului de intermediere mai apar Victor Cionga (fost adjunct al Raiffeisen Capital Investment), avocatii de la firmele Stoica & Asociatii si Cameron McKenna, auditorii de la BDO sau Leo & Burnett pe partea de publicitate.

Robert Neagoe este unul dintre oamenii care cunoaste cel mai bine secretele privatizarilor din Romania, fiind implicat in calitatea pe care o detinea la OPSPI in marile dosare din anii 2004 – 2005, privatizarile Electrica, Petrom, Distrigaz Nord sau Distrigaz Sud.

Sursele citate sustin ca de aceasta data implicarea lui in oferta Petrom a fost redusa, fiind selectat tocmai pentru experienta lui, deoarece in caietul de sarcini pentru alegerea intermediarului tranzactiei era prevazut si un punct referitor la oameni cu experienta in privatizari.

Castigarea contractului de intermediere de catre un consortiu condus de rusii de la Renaissance Capital a luat prin surprindere piata financiara, in conditiile in care nici unul dintre membrii consortiului nu avea o experienta puternica in listari pe piata locala, iar Renaissance nu se afla intre numele “grele” de pe Wall Street.

VEZI CINE A FĂCUT ECHIPĂ CU RUŞII LA OFERTA PETROM

Pentru a compensa acest dezavantaj, rusii au venit cu un comision de succes foarte redus si au ales de pe piata locala oameni bine conectati atat la mediul financiar, cat si la cel politic. Unul dintre ei a fost Victor Cionga, cel care de altfel a facut strategia de intrare a rusilor pe piata locala. Cionga a facut parte din echipa Raiffeisen Capital & Investment (RCI), societatea de brokeraj care a fost implicata in cele mai mari listari de pana acum de pe piata romaneasca. Contractul lui Cionga cu rusii expira vineri.

In afara de Cionga, in acest proces au mai fost implicati si alti oameni si firme care nu erau cunoscuti pana acum. Astfel, rusii au mai lucrat pe oferta Petrom cu firmele BDO Conti, pe partea de audit si financial diligence, si Leo Burnett, una dintre cele mai mari agentii de publicitate din Romania.

Echipa a fost completata de casele de avocatura casele de avocatura Stoica si Asociatii, fondata de Valeriu Stoica, membru PDL, fost vicepresedinte in cadrul partidului de guvernamant, si Cameron MCKenna, care au asigurat consultanta juridica.

Din partea rusilor de la Renaissance, numele cunoscute ale celor care au fost implicati in acest proces sunt cele ale John Porter, managing director si seful departamentului de finantari, Angelo Morganti, directorul departamentului de finantare corporativa pe piata de actiuni, Daniel Barcelo, managing director al diviziei de analiza specializata pe segmentul petrol si gaze si Farid Abasov, analistul care a realizat un raport pe Petrom, care a fost prezentat si in fata investitorilor romani.

Pe partea de comunicare, Renaissance Capital a lucrat cu Adina Sadeanu, un jurnalist cu experienta de zece ani, atat in Romania, cat si in Statele Unite si Marea Britanie.

Reprezentantii Renaissance Capital si ai firmelor care au lucrat cu rusii la oferta Petrom nu au dorit sa faca niciun fel de comentariu pe acest subiect. Robert Neagoe nu a putut fi contactat pana la publicarea acestui articol.

Oferta Petrom s-a incheiat la finele saptamanii trecute, fara succes. Statul nu a reusit sa vanda pachetul de 9,84% din actiuni, dar presedintele Traian Basescu, a declarat ieri seara ca nu are nimic de reprosat consultantilor, care au facut Guvernului recomandarile necesare, inclusiv in ceea ce priveste pretul la care s-ar fi vandut actiunile. Potrivit lui Basescu, Romania nu se afla in situatia tarilor care trebuie sa-si vanda activele pentru a plati salariile si pensii si de aceea decizia Guvernului de nu vinde la un pret mai mic a fost una corecta. Presedintele a spus luni seara, intr-un interviu acordat postului national de televiziune, ca statul ar fi acceptat un pret de 450 milioane de euro din vanzarea pachetului Petrom, insa nu ar fi fost de acceptat un pret, de exemplu, de 360 milioane de euro, recunoscand in acelasi timp ca oferta este privita in piata ca un esec.

Procesul de vanzare a pachetului de circa 10% din Petrom este estimate sa se reia in primul trimestru al anului viitor. Contractul incheiat de consortiul condus de Renaissance Capital, pentru intermedierea ofertei a fost incheiat in luna aprilie a acestui an, fiind valabil timp de un an. Alaturi de Renaissance, din acest consortiu mai fac parte si societatile de brokeraj locale EFG Eurobank Securities, BT Securities si Romcapital.

 

 

×
Etichete: Petrom
x close