Ford a postat un profit net pe trimestrul doi de 2.3 miliarde dolari, graţie şi unei restructurări a datoriei ce a adus o economie de 3,4 miliarde dolari.
În aceeaşi perioadă a anului trecut, compania avea pierderi de 8,7 miliarde dolari.
Venitul pe trimestrul doi a fost mai bun decât estimările cu 27.2 miliarde dolari, în scădere cu 11 miliarde dolari faţă de acum un an.
Decizia de a nu cere sprijin din partea statului a ajutat grupul să înregistreze o scădere mai mică a vânzărilor, comparativ cu rivalii General Motors şi Chrysler, deşi directorul executiv al Ford, Alan Mulally, se confruntă cu cele mai dure condiţii din industria auto, de la începutul anilor ?80.
Compania americană, care a afişat pierderi de peste 31 miliarde de dolari de la începutul anului 2006, a anunţat anterior că şi-a majorat considerabil producţia din America de Nord în cursul celui de-al doilea trimestru, intenţionând să construiască şi mai multe automobile în al treilea trimestru din 2009 decât în perioada similară din 2008.
Producătorul auto arăta că a reuşit să crească cota de piaţă în toate regiunile, inclusiv o creştere de două puncte la 16.4 procente în SUA şi se aşteaptă la o continuare a tendinţei după introducerea noilor modele în a doua jumătate a anului.
Compania americană a renunţat la zeci de mii de angajaţi şi a închis fabrici pentru a reduce costurile, precum a vândut şi brandurile sale europene de lux, printre care Jaguar şi Aston Martin. De asemenea caută cumpărător pentru Volvo -- care a pierdut 231 milioane dolari în trimestrul trecut.
Divizia Ford North America a raportat pierderi operaţionale de 851 milioane dolari, faţă de pierderile de 1.3 miliarde de acum un an, în timp ce operaţiunile europene au raportat profit operaţional de 138 milioane dolari, de la un profit de 582 milioane dolari în urmă cu un an.
Asia Pacific şi Africa a pierdut 25 milioane dolari, în vreme ce America de Sud a avut profit de 86 milioane.
Ford Credit a raportat un profit de 413 milioane dolari.
Antena3.ro