Antena 3 CNN Economic Companii FMI ne controlează companiile energetice

FMI ne controlează companiile energetice

1 minut de citit Publicat la 15:38 09 Apr 2009 Modificat la 15:38 09 Apr 2009
FMI ne controlează companiile energetice
Acordul cu FMI a venit cu restricţii dure pentru România, printre care şi o monitorizare atentă a modului cum statul ştie să cheltuiască banii. În vizorul instituţiei internaţionale se află în primul rând marile companii.
Astfel, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN), Compania Naţională a Huilei (CNH) şi Compania Naţională a Uraniului (CNU), din subordinea Ministerului Economiei, urmează să fie monitorizate timp de doi ani, în urma acordului cu FMI, a declarat ministrul de resort, Adriean Videanu, citat de NewsIn.

Drept urmare, instituţiile de stat nu au voie să majoreze salariile şi vor urma o politică de restructurare drastică. Totodată, vor fi monitorizate arieratele acumulate de aceste companii de stat. România a finalizat negocierile cu FMI, Comisia Europeană şi cu alte instituţii financiare internaţionale pentru un pachet de finanţare de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Potrivit lui Videanu, Ministerul Economiei va trebui să informeze lunar în legătură cu monitorizarea acestor companii.

Surse ministeriale au declarat săptămâna trecută pentru MEDIAFAX că Guvernul va dispune măsuri suplimentare de monitorizare a companiilor cu capital integral sau majoritar de stat pentru reducerea volumului de arierate şi încadrarea în cheltuielile de personal, după modelul de supraveghere financiar-bugetară derulat în anii anteriori cu FMI.

Ministerul Finanţelor şi cel al Muncii, dar şi alte instituţii, vor furniza FMI toate datele privind companiile publice aflate în monitorizare la începutul acordului încheiat cu instituţia internaţională, precum şi sancţiunile aplicate în cazul neîndeplinirii ţintelor stabilite, au declarat duminică pentru MEDIAFAX surse oficiale.

"În timpul programului, informaţiile vor cuprinde şi documentele privind sancţiunile aplicate - scăderea salariilor şi demiterea conducerii în conformitate cu prevederile Ordonanţelor 37/2008 şi 79/2008 - dacă bugetele şi ţintele de restructurare ale companiilor nu sunt realizate", au spus sursele, care citează documentele convenite de autorităţile române cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Antena3.ro

×
x close