Antena 3 CNN Economic Companii Firmă din industria auto germană, acuzată că a folosit păr de la Auschwitz

Firmă din industria auto germană, acuzată că a folosit păr de la Auschwitz

1 minut de citit Publicat la 10:40 03 Mar 2009 Modificat la 10:40 03 Mar 2009
Firmă din industria auto germană, acuzată că a folosit păr de la Auschwitz
Unul din stâlpii industriei germane, producătorul gigant de piese auto Schaeffler, este acuzat că a folosit părul de la cel puţin 40.000 de deţinuţi de la Auschwitz pentru a fabrica materiale textile la una din unităţile sale din Polonia ocupată de nazişti, în al Doilea Război Mondial.
Acuzaţiile sunt incluse în unele dovezi găsite de istoricii polonezi la muzeul Auschwitz, aceştia susţinând că au găsit role de material făcut din părul deţinuţilor la o fostă fabrică Schaeffler din Polonia.
Descoperirea este cea mai recentă lovitură aplicată concernului Schaeffler, care are circa 200.000 de angajaţi la nivel mondial. Compania are acum datorii totale de circa 14 miliarde de euro şi este în faţa falimentului.
Luna trecută, proprietara multimilionară Maria-Elisabeth Schaeffler a apărut în lacrimi la un miting al sindicatului şi a cerut, cu lacrimi în ochi, ajutor financiar de la guvernul german.
Într-o încercare de a reabilita numele companiei şi a elimina zvonurile despre rolul din război, Schaeffler a admis recent că societatea a folosit sclavi la fabricile sale în timpul războiului. Cu toate acestea, istoria publicată oficială a companiei începe în 1946.
Istoricii companiei au respins acuzaţiile poloneze şi au susţinut că nu există probe care să demonstreze că Schaeffler a procesat păr din lagărele de concentrare.
Dr Jacek Lachendro, istoric al muzeului Auschwitz , declara pentru Der Spiegel că a descoperti 1,95 tone de haine realizate din părul deţinuţilor la o fostă fabrică Schaeffler. Se aprecia că părul provenea de la circa 40.000 de deţinuţi, iar analizele ulterioare au evidenţiat urme de Zyklon B - gazul folosit de nazişti pentru asasinarea a milioane de oameni.
Foştii muncitori la fabrica din Kiertz, care au fost intervievaţi, declarau că îşi amintesc de două vagoane cu păr ce au fost livrate companiei în 1943.
În perioada războiului, naziştii foloseau părul deţinuţilor pentru a fabrica pături sau şoste pentru echipajele de pe submarine.
Fabrica de textile din Kiertz aparţinea concernului Davistan, deţinut de un evreu, care a stat la baza actualei companii, după ce a fost cumpărat de fraţii Wilhelm şi Georg Schaeffler. Compania lor făcea armament, dar în timpul celui de-la Doilea Război Mondial a devenit principalul furnizor de piese auto.
Antena3.ro

×
x close