Vanzarea de actiuni Petrom este cea mai mare tranzactie din istoria Bursei de la Bucuresti (BVB), fiind estimata la o valoare de peste 500 milioane de euro. Statul va vinde un pachet de 9,84% din actiunile companiei, care in prezent este evaluat pe Bursa la 503 milioane de euro.
Oferta Petrom ar urma sa se desfasoare, cel putin pentru cateva zile, in paralel cu o alta tranzactie mare, respectiv cu cea prin care grupul Vimetco va vinde 21% din actiunile Alro, asta daca se respecta estimarile din acest momente. Surse din piata de capital declarasera anterior ca oferta Alro urmeaza sa se incheie pana pe 15 iulie, ceea ce ar insemna ca ar trebui sa fie lansata la inceputul lunii viitoare.
Tranzactia Petrom este pregatita de un consortiu format din Renaissance Capital, EFG Eurobank Securities, BT Securities si Romcapital. De cealalta parte, oferta Alro are in “spate” UniCredit Bank AG, UniCredit CAIB Securities Romania, Raiffeisen Capital & Investment si ING Bank.
Cele doua oferte vor concura in principal pentru banii investitorilor de retail, dar succesul tranzactiilor nu va depinde de acestia, ci de apetitul fondurilor de investitii straine. De altfel, chiar daca cele doua oferte vor avea transe rezervate special pentru micii investitori, cel putin in cazul ofertei Petrom, vanzatorul avea in vedere introducerea unui mecanism de echilibrare intre cele doua transe, astfel in cazul in care o transa este subscrisa si una suprasubscrisa, sa se poata transfera din transa suprasubscrisa acel numar de actiuni care sa conduca la o echilibrare a ofertei.
Prospectul final care va cuprinde toate informatiile legate de oferta Petrom urmeaza sa fie trimis in cursul acestei saptamani la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea de reglementare pe piata de capital, care pe 18 mai aprobase prospectul preliminar.
Karoly Borbely, secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei si membru in comisia de vanzare a actiunilor Petrom in cadrul ofertei publice secundare de pe Bursa, declarase ca in aceasta saptamana urmeaza sa fie finalizate detaliile privind aceasta tranzactie, inclusiv in ceea ce priveste pretul la care vor fi vandute actiunile, principal necunoscuta.