Jurnaliştii de la cotidianul Financiarul arată că la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului fiecare concediat înseamnă o gaură la buget de cel puţin 15.000 de euro. Suma reprezintă salariile compensatorii pe care angajaţii disponibilizaţi urmează să le primească, potrivit contractului colectiv de muncă.
Angajaţii trebuie să-i mulţumească pentru acest lucru fostului preşedinte al AVAS, Theodor Atanasiu, care a majorat numărul salariilor compensatorii, acordate disponibilizaţilor, de la patru la zece.
Angajaţi mai vechi ai AVAS au declarat jurnaliştilor de la Financiarul că fostul lor şef a fost convins să ia o astfel de decizie de colaboratorii din această instituţie, pe care chiar el i-a adus.
?Ştia că mulţi dintre oamenii aduşi de dânsul nu vor rămâne aici şi a vrut să le asigure viitorul. Noi ne bucurăm că vom încasa mai mulţi bani dacă vom fi disponibilizaţi, însă decizia este discutabilă atâta vreme cât a fost luată la puţin timp după ce 100 de oameni au fost daţi afară primind doar patru salarii compensatorii", au declarat surse din interiorul instituţiei.
În situaţii similare se vor găsi, însă, şi alte instituţii ale statului unde contractul colectiv de muncă prevede astfel de compensaţii, mai arată jurnaliştii de la Financiarul. Spre exemplu, cei 167 de angajaţi concediai de la Cancelaria primului-ministru cer 10 salarii compensatorii.
Oficial, salariul mediu în Administraţia publică este de 2.300 de lei, astfel încât 10 salarii de ?adio" însumează 23.000 de lei pentru fiecare angajat concediat.
Antena3