"Termenul stabilit pentru semnarea contractului de consultanţă în vederea privatizării Poştei Române este 27 sau 28 septembrie 2012. Intenţia noastră este să finalizăm până la sfârşitul acestui an toate demersurile pentru privatizarea companiei", a spus Dan Nica, potrivit Agerpres.
Din cele două oferte depuse de PricewaterhouseCoopers (PwC) şi KPMG pentru acordarea serviciilor de consultanţă la Poşta Română, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) a desemnat câştigătoare oferta consorţiului KPMG România şi casa de avocatura Ţucă Zbârcea&Asociaţii.
După semnarea contractului cu consultantul ales pentru privatizare, urmează definitivarea strategiei de privatizare împreună cu consultantul ales, alcătuirea unei liste lungi, dar şi a unei liste scurte de potenţiali investitori şi demararea negocierilor cu aceştia.
Următorii paşi vor viza definitivarea negocierilor şi agrearea tranzacţiei cu investitorul strategic.
Procesul de privatizare la Poşta Română vizează cedarea unui pachet de cel puţin 20% din acţiunile companiei, printr-o majorare de capital, operaţiune asumată în relaţia cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Statul român deţine 75% din acţiuni la Poşta Română, în timp ce restul de 25% este deţinut de Fondul Proprietatea.
Până la această dată patru companii şi-au anunţat intenţia de a participa la privatizarea Poştei Române, una dintre ele fiind Poşta belgiană, Bpost, care intenţionează să preia 20% din acţiuni.
Poşta Română are pierderi de circa 40 de milioane de euro în 2011, la o cifră de afaceri netă de 280 milioane de euro.
România s-a angajat faţă de Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE) că va accelera privatizarea şi vânzarea participaţiilor sale la companiile de stat deficitare.