Jurnalistii unguri cred insa ca este putin probabil ca investitorii sa se calce in picioare pentru oferta Petrom, in conditiile in care pot gasi alte companii cu evaluari mai jos, potential de crestere mai ridicat si active de o “calitate” mai buna (mai valoroase).
“Aceasta presupunere este cu atat mai corecta deoarece in actionariatul companiei se gaseste déjà un investitor strategic cu o participatie de 51%, OMV (care a semnalat in trecut ca nu va participa la aceasta vanzare)”, scriu jurnalistii maghiari.
Statul roman a anuntat ieri pretul minim sub care nu este dispus sa vanda actiunile Petrom, dupa ce inainte de lansarea ofertei facuse public pragul de sus al intervalului, mai exact pretul maxim de 0,46 lei/actiune. Pretul minim de 0,3708 lei/actiune ofera un discount de 3-4% fata de cotatia de la Bursa a actiunilor.
Ministerul Economiei, Ion Ariton, s-a aratat foarte increzator ca statul va reusi sa vanda intregul pachet de actiuni si mai mult de atat ca tranzactia se va face la un pret mai mare decat minimul anuntat ieri.
Despre oferta Petrom a scris ieri si publicatia britanica Financial Times, care a citat analisti de la Barclays Capital si Wood & Co., estimarile acestora fiind ca oferta se va incheia cu succes.
Pentru ca tranzactia sa se incheie cu succes, statul trebuie sa vanda minimum 80% din actiuni, ceea ce la pretul minim ar insemna o valoare de circa 390 milioane de euro.
Investitorii institutionali pot subscribe 85% din actiunile oferite, restul fiind rezervat pentru micii investitori (persoane fizice). Brokerii cred insa ca nu vor fi multi investitori persoane fizice care sa subscrie in cadrul ofertei, din cauza discountului prea mic fata de pretul actual de la Bursa, dar transele pot fi echilibrate daca in cazul uneia dintre ele se constata o suprasubscriere, iar in cealalta o subsubscriere.
Oferta Petrom se va incheia vineri. Tranzactia este intermediata de un consortiu format din Renaissance Capital, EFG Eurobank Securities, BT Securities si Romcapital.