Antena 3 CNN Economic Companii Cum ar putea fi stabilit preţul la care statul îşi vinde acţiunile Petrom pe bursă

Cum ar putea fi stabilit preţul la care statul îşi vinde acţiunile Petrom pe bursă

Catalin Ciocan
3 minute de citit Publicat la 19:16 28 Iun 2011 Modificat la 19:16 28 Iun 2011
Cum ar putea fi stabilit preţul la care statul îşi vinde acţiunile Petrom pe bursă
Foto: Intact Images
Pretul la care vor fi vandute actiunile OMV Petrom (SNP) in oferta pe care statul roman o va lansa peste doua saptamani ar putea sa nu fie cunoscut de la inceput, urmand sa fie stabilit dupa un mecanism similar celui utilizat in prezent de Bursa de la Bucuresti pentru a calcula pretul de deschidere al actiunilor listate, potrivit unor surse din piata.

Consortiul care intermediaza listarea asteapta aprobarea CNVM pentru a vedea daca va permite utilizarea unui astfel de mecanism, care constituie o inovatie pentru ofertele publice derulate pe piata romaneasca, avand in vedere ca pana acum acestea au fost vandute in general la un pret fix cunoscut inainte de lansarea ofertei.

Bursa de la Bucuresti (BVB) utilizeaza in prezent un algoritm de fixing pentru a calcula atat pretul de deschidere, cat si de cel de inchidere al unei sedinte de tranzactionare (primul si ultimul pret la care se fac tranzactii in ziua respectiva). Un exemplu despre cum functioneaza algoritmul de fixing este urmatorul: cu 30 de minute inainte de deschiderea sedintei de tranzactionare, investitorii introduc ordine de vanzare sau cumparare actiuni in sesiunea de pre-deschidere a sedintei, dar acestea nu se executa, cei care le introduc putand sa le modifice sau sa le retraga complet pana la deschiderea pietei bursiere. In functie de ordinele introduse de investitori, Bursa stabileste pretul de deschidere astfel.

De exemplu, daca sunt trei ordine de cumparare pentru actiunea X: Cumparatorul 1, care vrea sa cumpere un pachet de 1.000 de actiuni la pret de 0,2 lei pe actiune, apoi Cumparatorul 2 doreste sa cumpere 500 de actiuni la pret de 0,19 lei pe actiune, respectiv Cumparatorul 3 care vrea sa achizitioneze un pachet de 1.000 de titluri la un pret de 0,18 lei pe titlu. Pe de alta parte, pe aceeasi actiune X, exista doua ordine de vanzare: Vanzatorul 1 vrea sa vanda un pachet de 2.000 de actiuni la pret de 0,18 lei pe actiune, iar Vanzatorul 2 are de vanzare 1.000 de actiuni la 0,2 lei pe titlu. Pentru a stabili pretul cu care actiunea X deschide sedinta de tranzactionare, operatorul bursier se uita, in principal, cum poate fi vandut cel mai mare numar de actiuni X in functie de ordinele de cumparare si vanzare primite.

Prin urmare, pretul de deschidere al actiunii X in sedinta bursiera va fi de 0,18 lei pe actiune pentru ca la aceasta cotatie se vinde, respectiv se cumpara cel mai mare pachet de actiuni. Concret, Vanzatorul 1 va vinde 2.000 de actiuni astfel: 1.000 de actiuni catre Cumparatorul 3, care a cerut 0,18 lei pe actiune, adica acelasi pret cu Vanzatorul 1, apoi restul actiunilor se vand catre ceilalti cumparatori, care erau dispusi sa plateasca mai mult pe actiune, 0,19 lei, respectiv 0,2 lei pe actiune. Pretul de deschidere este cel cerut de Vanzatorul 1, cu 0,18 lei pe actiune pentru ca la aceasta cotatie se pot vinde 2.000 actiuni, in timp ce in varianta de pret 0,19 lei pe actiune se pot vinde numai 1.500 de actiuni daca ne uitam la ordinele de cumparare si vanzare. La un pret de 0,2 lei pe actiune, s-ar vinde doar 1.000 actiuni. Deci, la cotatia de 0,18 lei actiune avem cel mai mare volum de actiuni vandute, de aceea acesta este pretul de deschidere al actiunii X in sedinta bursiera.

Utilizarea unui astfel de mecanism in cadrul ofertei Petrom ar permite o conectare mult mai buna la asteptarile investitorilor straini. De altfel, specialistii de la Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), una dintre cele mai mari case de avocatura de pe piata locala, spuneau recent ca succesul  succesul ofertelor de vanzare de actiuni in care se face asa numita procedura de book building este mult mai mare decat al celor facute cu pret fix, insa pe piata romaneasca vanzatorii nu au tinut cont de acest lucru si toate ofertele importante de pana acum au fost lansate la pret fix. Book building reprezinta procedura prin care intermediarul ofertei intra in contact cu investitorii, iar acestia isi exprima un punct de vedere referitor la numarul de actiuni pe care le-ar cumpara si pretul pe care l-ar oferi.

Oferta Petrom va fi lansata in a doua saptamana din luna iulie, potrivit informatiilor disponibile pana in prezent, si urmeaza sa fie cea mai mare tranzactie din istoria Bursei de la Bucuresti (BVB). Valoarea ofertei este estimata la peste 500 milioane de euro. Statul va vinde un pachet de 9,84% din actiuni, iar succesul ofertei va depinde in primul rand de cat de atractiva va fi oferta pentru investitorii straini.
Consortiul care intermediaza listarea este format din Renaissance Capital, EFG Eurobank Securities, BT Securities si Romcapital.

×
x close