Fie dispar, fie se restrâng, companii cu nume grele ies pe rând din scena economică. Cele mai recente exemple sunt Depozitul de Calculatoare şi Diverta, care au fost nevoie să închidă unele magazine pentru a putea supravieţui. Şi viitorul nu sună bine. Numărul firmelor care cer falimentul creşte de la lună la lună.
De când cu criza, firme care vând calculatoare, electronice, sau cărţi o duc greu. Au redus de la o zi la alta reţeaua naţională de magazine. Este şi cazul Depozitului de Calculatoare. Din 120 de magazine, a rămas cu 27.
"Ne-am confruntat cu o scădere a vânzărilor dar am rămas singurul lanţ de magazine naţional şi tocmai de aceea mulţi clienţi de la celelalte firme ajung la noi în magazine", a precizat Maria Vărăşteanu, directorul unui astfel de magazin.
Lanţul de librării Diverta a intrat în insolvenţă la sfârşitul lunii mai. Prima măsură, închiderea magazinelor neprofitabile. Cea mai mare librărie a reţelei, de pe bulevardul bucureştean Magheru, a închis uşa de câteva zile.
Unele companii au fost nevoite să îşi reorganizeze activitatea la presiunile creditorilor. S-a întâmplat cu hypermarketurile PIC şi reţeaua de magazine de electrocasnice şi electronice Flamingo.
Numărul falimentelor a crescut cu 20% faţă de anul trecut. 2.000 de societăţi cer lunar, la nivel national, intrarea în insolvenţă.
Observator