Antena 3 CNN Economic Companii Compania Apple, dată în judecată de Statele Unite ale Americii pentru practici ilegale

Compania Apple, dată în judecată de Statele Unite ale Americii pentru practici ilegale

1 minut de citit Publicat la 19:03 11 Apr 2012 Modificat la 19:03 11 Apr 2012
Compania Apple, dată în judecată de Statele Unite ale Americii pentru practici ilegale
Foto: INTACT Images/EPA
Autorităţile americane au acuzat Apple şi mai multe edituri importante de conspiraţie pentru stabilirea preţurilor cărţilor în format electronic şi limitarea concurenţei, potrivit documentelor depuse într-un proces deschis miercuri la un tribunal din SUA, transmite Reuters.
   
"Apple a facilitat încercările colective ale editurilor acuzate de a opri concurenţa în privinţa preţurilor de retail prin coordonarea tranziţiei către un model de agenţie în rândul retailerilor", a se arată în plângerea depus la tribunal de divizia antitrust a Departamentului de Justiţie.
   
Printre edituri se află Hachette Book Group, HarperCollins, MacMillan, Penguin Group, Pearson Plc şi Simon & Schuster, a unit of CBS Corp.
   
Potrivit unui articol Wall Street Journal din martie, care anunţa pe surse intenţia SUA de a deschide un proces, ancheta s-a concentrat asupra eforturilor Apple de a schimba modul în care editurile stabilesc preţurile cărţilor electronice, în contextul pregătirilor pentru lansarea primului iPad în 2010. În mod tradiţional, editurile vând retailerilor cărţile la jumătate din preţul recomandat, după care aceştia pot vinde în continuare la orice preţ doresc. Majoritatea cărţilor în format clasic sunt vândute după acest model.
   
Pentru a obţine un avans din timp pe piaţa cărţilor electronice, retailerul Amazon a vândut multe best seller-uri la preţul de 9,99 dolari, cu scopul de a încuraja clienţii să cumpere tableta Kindle. Editurilor nu au agreat strategia, întrucât s-au temut că americanii se vor obişnui cu preţuri reduse, limitându-le astfel capacitatea de a vinde şi titluri cu preţuri mai mari.
   
Totodată, editurile au fost îngrijorate că alţi retaileri nu vor putea concura cu discount-urile masive ale Amazon şi vor rămâne astfel cu un singur mare retailer, cu puterea de a dicta preţurile.
   
În contextul pregătirilor pentru lansarea iPad, fostul şef al Apple, Steve Jobs, a sugerat un model în care editurile să stabilească preţul cărţilor, iar Apple să primească o parte de 30% din sumă. Apple a cerut, de asemenea, ca editurile să nu permită retailerilor rivali să vândă aceleaşi cărţi la preţuri mai scăzute.


×
x close