Antena 3 CNN Economic Companii Ce trebuie sa facem in cazul decesului unei persoane apropiate

Ce trebuie sa facem in cazul decesului unei persoane apropiate

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 13:45 19 Aug 2020 Modificat la 13:45 19 Aug 2020
o_1eg34m2q92r11m5daan1f2rm7qg.jpg

Cine se va ocupa de servicii funerare? Care sunt primele demersuri si formalitati de realizat? Cu ce trebuie sa incepem? Pe cine sa anuntam?

Fie ca este vorba despre o persoana apropiata, de un prieten sau de un vecin, cu totii ne confruntam la un moment dat in viata cu un deces, cu necesitatea organizarii unor servicii funerare. De aceea, am adunat pentru voi cateva sfaturi cu privire la diferitele demersuri de realizat.

Inainte de deces.

Cea mai buna modalitate de a aborda decesul unei persoane apropiate este anticiparea acestuia mai ales daca persoana respectiva este grav bolnava. Numerosi sunt cei care organizeaza funeraliile in avans pentru a fi cat mai pregatiti pentru acest moment dureros. Demersurile nu sunt deloc simple insa organizarea in avans prezinta numeroase avantaje:

  • esti eliberat de greutatea demersurilor in momentul in care inevitabilul se produce ;
  • vei pune intrebarile potrivite atunci cand alegi o agentie de pompe funebre pentru servicii funerare si agentia este cea mai potrivita pentru a-ti lamuri anumite neclaritati ;
  • vei reusi sa diminuezi incarcatura emotionala provocata de durerea provocata de pierderea unei fiinte dragi ;

 

Diferitele etape, de la deces la funeralii.  

Cel mai adesea, familia care trece printr-o pierdere se simte neajutorata in fata necesitatii organizarii de servicii funerare, se simte depasita. Vei regasi mai jos diferitele etape de urmat din momentul in care survine decesul.

Constatarea decesului.

Primul demers de realizat este constatraea decesului de catre un medic care va completa certificatul de deces care iti va permite mai apoi sa obtii actele de deces si autorizatia de incinerare in cazul in care s-a optat pentru aceasta din urma.

Documente de pregatit.

Agentia care se va ocupa de serviciile funerare iti va cere o serie de documente orbligatorii.

  • actul de identitate al defunctului. Este absolut obligatoriu atunci cand se opteaza pentru incinerare si permite controlarea identitatii defunctului. Poate fi vorba despre o carte de identitae, de un pasaport, de un permis sau de orice act oficial care permite confirmarea vizuala a defunctului ;

  • livretul de familie sau certificatul de nastere al defunctului.
  • Certificatul de deces

 

Organizarea funeraliilor.

Odata actele necesare stranse, urmeaza organizarea propriu zia sa funeraliilor. Corpul defunctului se transfera in camera funerara sau la capela si se va stabili o data, dupa trei zile de la deces, de inmormantare.

Demersuri administrative dupa deces.  

Dupa funeralii, familia trebuie sa se ocupe in egala masura de unele demersuri adminsitrative. Numarul acestora depinde de situatia defunctului insa unele sunt esentiale. Banca trebuie informata de decesul persoanei pentru a se bloca conturile daca le-a avut bineinteles. Trebuie anuntat angajatorul daca defunctul a lucrat. Mai apoi urmeaza rezilierea contractelor de apa, curent, gaz, telefon sau alte contracte incheiate de defunct de-a lungul vietii. Si informarea primariei care se ocupa de impozite de decesul survenit.

×
TOP articole
x close