Moartea lui Hugo Chavez ar putea să ajute exporturile de petrol ale Venezueleie să-şi revină, după o perioadă în care acestea au scăzut, notează AP, citată de Agerpres.
Decesul lui Chavez aduce cu sine o anumită incertitudine politică, iar aceasta ar putea da naştere la turbulenţe în industria petrolieră a Venezuelei, care este membru al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol şi deţinătoarea unor rezerve importante de petrol.
Unii dintre analiştii citaţi de AP cred că, şi în cazul celui mai bun scenariu, ar dura câţiva ani pentru creşterea producţiei şi a exporturilor.
Totuşi, aceştia sunt de părere că orice nou guvern are un stimulent economic pentru a face o prioritate din sectorul petrolier.
În perioada 2000-2011, exporturile de petrol ale Venezuelei au scăzut de la 3 milioane de barili pe zi la 1,7 milioane de barili pe zi, iar Chavez a folosit mare parte din veniturile obţinute pentru a finanţa diverse programe sociale, reinvestind foarte puţin pentru exploatarea unor noi câmpuri.
Pentru moment nu sunt semnale că Petroleos de Venezuela, companie petrolieră naţională, ar urmări să obţină mai multe investiţii străine, lucru care i-ar permite să crească producţia. Dispariţia lui Chavez face lucrurile şi mai dificile.
„Fără charisma şi forţa sa de caracter, nu este deloc clar cum succesorul său va menţine sistemul creat de Chavez”, a explicat Daniel Yergin, autorul unei cărţi pe tema politicilor energetice globale.
Reacţia pieţei petroliere mondiale la moartea lui Chavez a fost una limitată, cotaţia petrolului crescând uşor la New York, până la 91,05 dolari per baril.
Analiştii susţin că producţia de petrol a Venezuelei ar putea să continue să scadă pe termen scurt deoarece directorii Petroleos de Venezuela nu vor avea mesaje clare din partea unui guvern în tranziţie.
După ce un nou guvern va fi instalat, este foarte probabil că industria energetică şi problemele sale vor deveni principala preocupare, iar o creştere a producţiei şi exporturilor de petrol ar reprezenta o veste foarte bună pentru Venezuela.
Există însă şi riscul unei instabilităţi, cauzate de lupta pentru putere, situaţie în care s-ar putea înregistra o scădere dramatică a exporturilor şi o creştere a preţurilor, avertizează analiştii.