Încălzirea unei locuințe trebuie gândită din mai multe puncte de vedere. Un aspect important ce stă la baza confortului termic dorit este modelul de centrală sau a tipului de sistem de încălzire. În esență este important de vizat dimensiunea ce urmează să fie încălzită.
Capacitatea dispozitivului termic este în strânsă legătură cu randamentul și eficiența economică, acestea fiind rezultate observate de-a lungul a mai multor sezoane reci. În zonele unde lemnul este combustibilul principal din cauza lipsei unei rețele de gaz sau din alte motive, sobele sunt cele vizate de majoritatea.
Un sistem alternativ al sobelor clasice este cazanul termic pe lemne, cu gazeificare. Un magazin specializat este un punct de reper indicat pentru achiziționarea unui sistem de încălzire. Un jucător important pe această piață de profil este Bricolaj Market. În catalogul de prezentare se regăsesc diferite cazane pe lemn cu gazeificare. Deoarece nu mai e mult și sezonul rece bate la ușă, ofertele includ variante optime și inovative pentru încălzire.
În ultima perioadă atenția este orientată frecvent asupra mediului înconjurător. Astfel, un cazan pe gazeificare este soluția optimă. Mai mult decât atât, principiul de funcționare determină în timp o economie în ceea ce privește costurile și nu numai. În cele ce urmează vor fi relatate informații ce vizează principiul de funcționare și ce sunt cazanele pe lemne cu gazeificare.
Cum funcționează un cazan pe lemne cu gazeificare?
Lemnul care este încărcat în locul specific al cazanului, în combinație cu jarul produs de suprafața refractară emite așa zisul gaz de lemn. Aerul primar de combustie în combinație cu gazul produs de lemn alcătuiesc combustibilul.
Etapele procesului de gazeificare includ - uscarea lemnului, carbonizarea, arderea primară, arderea principală și arderea totală.
Construcția specială a serpentinelor de fum și utilizarea ventilatorului de exhaustare, buștenii de lemn sunt aduși în starea de gazeificare. Din acest prinncipiu rezultă o ardere mai eficientă a lemnului. Practic, flacăra nu arde lemnul direct, ci gazele pe care acesta le emană.
Din aceste aspecte rezultă și o serie de avantaje ce clasează aceste cazane pe lemne cu gazeificare într-o clasă cu mult superioară sobelor clasice.
Avantajele cazanelor pe lemn cu gazeificare
-
Principiul de gazeificare asigură economisirea cantității de lemn folosite,
-
Degajă o cantitate minimă de toxine nearse, fiind un sistem ecologic de încălzire
-
Randamentul ridicat și arderea lentă presupune alimentarea cu combustibil lemnos mai rar.
În catalogul Bricolaj Market se regăsesc variante diverse ale acestor cazane pe lemne cu gazeificare. Acestea diferă în funcție de capacitatea rezervorului pentru combustibilul lemnos, putere, randament, etc.
Un model eficient este cazanul pe lemne cu gazeificare Atmos DC22 S. Acesta este prevăzut cu exhaustor de fum și serpentină de răcire pentru a asigura protecție împotriva supraîncălzirii.
Specialiștii de la Bricolaj Market enunță faptul că dispozitivele din gama DC18S- DC50S sunt alcătuite dintr-o cameră de gazeificare cilindrică unde se încălzește aerul primar și cel secundar. Materialul ceramic asigură menținerea temperaturii, aceste cazane regăsindu-se în topul clasamentului de eficiență.
Detaliile tehnice pentru acest model, dar și pentru alte categorii de cazane pe lemne cu gazeificare se regăsesc în prezentările fiecărui produs în parte. Informațiile sunt completate de recomandările echipei și pot fi vizualizate pe BricolajMarket.ro.