Antena 3 CNN Economic Companii Bucurati-va de o bere cu adevarat romaneasca, Ciuc Natur Radler!

Bucurati-va de o bere cu adevarat romaneasca, Ciuc Natur Radler!

4 minute de citit Publicat la 11:34 03 Iun 2013 Modificat la 11:34 03 Iun 2013
Bucurati-va de o bere cu adevarat romaneasca, Ciuc Natur Radler!
La jumatatea lunii mai a avut loc Ciuc Radler Trip, un eveniment organizat cu ocazia implinirii a 1 an de la lansarea primului  Radler romanesc, o bautura marca HEINEKEN, produsa in fabrica de la Miercurea Ciuc. In ciuda brandului al carui nume il poarta, nu este berea cu care ne-am obisnuit, cieste primul radler din Romania, mai precis bautura bavareza adaptata la gusturile romanesti, un amestec de limonada si bere ce rezulta in 1.9% alcool.

 
Asemenea tuturor berilor produse de HEINEKEN Romania, Ciuc Natur Radler este produsa doar din ingrediente naturale: malt din orz, hamei, apa, drojdie si limonada racoritoare, fara conservanti.  Cu ocazia acestui eveniment, am avut ocazia de a vizita fabrica de la Miercurea Ciuc, dar mai ales am putut sa asist pas cu pas la procesul de productie al berii.
 
Cum se fabrica berea? Procesul se deruleaza in felul urmator: Maltul din orz este macinat pentru a obtine granulatii cat mai mici, usor accesibile enzimelor care descompun diferiti compusi ai maltului. Maltul rezultat (macinat) este amestecat cu apa calda pentru a pune in functiune enzimele. Cel mai important proces este descompunerea amidonului in zaharuri, obtinandu-se un lichid cu gust dulceag numit must de malt, dar si descompunerea proteinelor, care mai apoi au rol in formarea spumei. Mustul de malt este filtrat pentru a-l separa de partea grosiera numita borhot. Important este ca mustul este supus fierberii, adaugandu-i-se hamei pentru a da gustul amarui si aroma caracteristice berii. Mustul este apoi racit si insamantat cu drojdie de bere si dupa 9 zile de fermentare, berea este racita si tinuta la 0 grade Celsius pana se obtine berea matura.
 
In cazul Radler, berea filtrata se amesteca cu limonada adusa din Germania, in proportie de 37% bere si 63% limonada. Astfel, Ciuc Natur Radler este o bere obtinuta din combinarea berii Ciuc Premium, produsa doar din ingrediente naturale, cu limonada racoritoare, obtinuta tot din ingrediente naturale, fara adaos de arome sau coloranti.

 
Radlerul este disponibil la sticle de 0.5 si 0.33 litri, PET de 1 litru si doze de 0.5 litri. Procesul de imbuteliere este complet automatizat, respectand cele mai stricte standarde de igiena. Fabrica are in jur de 130 angajati, productia este in mare masura robotizata.
 
Avand in vedere ca am vizitat fabrica, pot confirma ca toti pasii enumerati mai sus sunt respectati cu maxima seriozitate. Totusi, mi-am pus si o intrebare. Oare cat de naturala poate fi limonada introdusa in bere? Singura si probabil cea mai buna solutie de moment a fost degustarea, ca doar stim cu totii ca bauturile se beau dupa gust. Concluzia? Nu mi-am dat seama cat de naturala este, dar limonada este atat de gustoasa incat am vrut sa plec de acolo cu tot vasul!
 
Si daca tot am inceput sa discutam despre degustare, haideti sa va povestesc un pic si despre arta degustarii berii.
 
Degustarea berii, ca si o oricarei bauturi, in general, este o placere ce poate deveni o emotie complexa, generand experiente unice. Servirea unei beri bune nu se face la intamplare, degustarea ei se face cu atentie si tinandu-se cont de micile detalii.  Aprecierea unei beri prin degustare este mult mai mult decat „ a bea o bere” – cere exploatarea si desfasurarea tuturor simturilor, iar Radler nu face exceptie. Berea este bautura senzoriala prin excelenta, care isi dezvaluie personalitatea si adevaratul gust doar celor care stiu sa o deguste cu adevarat!
 
Diferitele stiluri de bere si personalitatile acestora pot fi observate urmarind caracteristicile de limpezime, culoarea, spuma, continutul de dioxid de carbon, corpolenta, postgustul, echilibrul aromelor, etc.
 
Intai si intai se alege paharul potrivit. Forma paharului poate evidentia anumite atribute ale berii, cum sunt aromele, gradul de carbonatare, culoarea. Pentru a simti cu adevarat gustul Radler-ului, ar trebui sa bem mai intai o gura de must de bere, apoi sa gustam berea si abia dupa ce simtim gustul celor doua sa bem un pahar de Radler.
 
Intai apreciem culoarea berii, densitatea spumei, consistenta, claritatea si urma alba, ca de dantela, lasata de spuma pe pahar. Toate aceste detalii sunt esentiale in crearea unei prime impresii despre berea degustata. Pentru a obtine o spumare perfecta, berea trebuie turnata la mijlocul paharului , inclinat la 45 grade. Spuma este mai subtire in cazul berii Radler, datorita limonadei.
 
Pentru aprecierea aromei, ne bazam pe miros. Se agita usor berea in pahar, pentru a elibera aroma. Radler are un miros proaspat de citrice si aroma de hamei, atribute ce o transforma intr-o bere perfecta pentru zilele fierbinti de vara. Simtul tactil este si el extrem de important, este reactia terminatiilor nervoase la schimbarile de temperatura si presiune. Degustarea berii este o experienta tactila, iar Ciuc Natur Radler se bea intotdeauna rece, pentru a-i spori aroma proaspata.
 
Cel mai important indicator in degustare este fara doar si poate gustul. Este indicatorul calitatii unei beri, dar care nu poate fi evaluat decat dupa exploatarea bauturii prin celelalte simturi. Cu un gust fin, echilibrat si racoritor, datorita limonadei, si o concentratie scazuta de alcool, Radler este o bautura placuta, ideala pentru zilele de vara. Un alt lucru pozitiv observat dupa ce am consumat Ciuc Natur Radler este ca aceasta bere nu lasa un gust de lunga durata.
 
Avand in vedere ca a venit vara, bucurati-va cu adevarat de Ciuc Natur Radler si degustati-o cu toate simturile!

×
Etichete: bere
x close