Surse din cadrul companiei au declarat că în următorii 10-15 ani, Tiber şi Kaskida ar putea duce la creşterea producţiei cu 50procente în Golf.
Transocean, companie de forare americană, declara că puţul se află la peste 10.685 de metri adâncime la circa 250 mile SE de Houston, Texas, fiind cel mai adânc din lume.
BP produce acum 400.000 de barili pe zi în Golful Mexic.
Regiunea este deosebit de importantă pentru companiile petroliere occidentale deoarece este mai accesibilă decât câmpurile petroliere din Orientul Mijlociu sau Rusia.
BP are o cotă majoritară de 62 procente în Tiber, în timp ce Petrobras, compania petrolieră braziliană de stat, deţine 20 procente, pentru ca alte 18 procente să aparţină ConocoPhillips.
Un purtător de cuvânt al BP arăta că sunt necesare teste adiţionale pentru a determina cât de mult petrol se află în zăcământ şi cât poate fi exploatat.
Acţiunile BP au încheiat în urcare cu 4.3 procente, la 541.5 lire, fiind cea mai mare creştere pe FTSE 100, iar valoarea companiei trecând de 101, 6 miliarde lire.
Deşi adâncimea la care a fost plasată conducta este cea mai mare din lume, geologii ruşi au anunţat că au forat mai adânc. Forarea la mare adâncime ridică mari probleme de presiune şi temperatură.
BP se mai confrunta şi cu faptul că nu există încă o conductă în acea parte a Golfului Mexic şi cu riscul de uragane.
În timp ce Arabia Saudită poate produce petrol la un preţ de sub 2 dolari pe baril, în asemenea regiuni dificile de coastă poate costa între 20 şi 40 dolari per baril.
Antena3.ro