Antena 3 CNN Economic Companii Bancherii de investiţii despre eşecul statului la Petrom: Statul a cerut un preţ prea mare. Vor fi afectate şi celelalte vânzari de la Romgaz, Transgaz sau Transelectrica

Bancherii de investiţii despre eşecul statului la Petrom: Statul a cerut un preţ prea mare. Vor fi afectate şi celelalte vânzari de la Romgaz, Transgaz sau Transelectrica

Adrian Mirsanu
1 minut de citit Publicat la 16:55 22 Iul 2011 Modificat la 16:55 22 Iul 2011
Bancherii de investiţii despre eşecul statului la Petrom:  Statul a cerut un preţ prea mare. Vor fi afectate şi celelalte vânzari de la Romgaz, Transgaz sau Transelectrica
Foto: Intact Images
Bancherii de investitii de pe piata romaneasca vad esecul statului in incercarea de a vinde un pachet de 9,84% din actiunile Petrom pe bursa ca avand un impact negativ asupra intregii strategii anuntate de a vinde astfel si alte pachete la companii strategice precum Romgaz, Transelectrica, Transgaz.

“Greseala a fost atunci cand Guvernul a stabilit pretul minim. Discountul oferit de stat a fost prea mic. Investitorii priveau oricum aceasta oferta in constrast cu cea de la OMV. Faptul ca si cei de la OMV nu au strans banii care si-I doreau a fost un semnal care trebuia luat in calcul. Ar fi trebuit uitandu-se la acest exemplu, sa vina cu un discount mai mare. Poate e mult spus greseala. Poate Guvernul stie mai bine cat de mult are nevoie acum de o jumatate de miliard de euro. In economie, nu s-ar vedea oricum acesti bani”, afirma Matei Paun de la banca de investitii BAC Investment.

O opinie asemanatoare este exprimata si de Doru Lionachescu, managing partner al Capital Partners. “Nu este nici o surpriza. Pretul minim a fost nejustificat de scump, iar discountul nu justifica interesul investitorilor. Asta arata ca nu exista vointa de a face vanzare pe Bursa”, subliniaza Lionachescu.
“Mai este un element regretabil (legat de efectul esecului vanzarii Petrom pe bursa – n.r.). O sa fie semne de intrebare serioase in ceea ce priveste viitoarele vanzari Transelectrica, Transgaz, Romgaz”,  adauga Matei Paun.

Ministerul economiei a anuntat in urma cu o ora ca gradul subscrierilor in cadrul ofertei Petrom s-a plasat sub pragul de 80%, necesar pentru ca oferta sa se incheie cu un succes, insa considera ca rezultatul obtinut “nu inseamna ca anumite tinte nu au fost atinse”.

Oferta Petrom s-a derulat in perioada 11 – 22 iulie, perioada in care sefii Petrom si reprezentanti ai consortiului de intermediere discutand cu investitorii la Londra, Frankfurt, Viena, Geneva, Zurich sau Bucuresti.  Tranzactia este intermediata de un consortiu format din Renaissance Capital, EFG Eurobank Securities, BT Securities si Romcapital, in conditiile in care acestia au lucrat in regim de success fee (comision de succes), ceea ce inseamna ca nu vor primi primi niciun ban de la stat din cauza esecului acestui proces.

×
Etichete: bancheri tranzactie
x close