Efectele crizei economice vor însemna pentru combinatul ArcelorMittal de la Galaţi o reducere a producţiei de oţel din acest an la un minim istoric, de 1,5-2 milioane de tone de oţel. Adică de aproximativ o treime din cea realizată anul trecut, de 4,2 milioane tone şi de 20 % din nivelul record al producţiei, realizate la combinatul gălăţean în 1989. În ciuda autodisponibilizărilor, concedierilor de odihnă fortate şi a şomajului tehnic-colosul se prăbuăeşte.
?Nu mai putem face faţă. Am crezut că paşii anteriori ne vor scoate din criză, dar nu facem faţă. Închidem bateriile de uzina cocsochimică. Vom asigura cocs din import mai bun şi mai ieftin. În ceea ce priveşte problemele sociale, sper să găsim soluţii până la finalul lunii. Autodisponibilizările rămân valabile. Vom încerca să şi redistribuim oamenii?, a declarat Sin Augustin Kochuparampil, senior manager ArcelorMittal .
Muncitorii nu cred în promisiuni. Ei ştiu că, în curând, se vor închide şi furnalele. Va rămâne doar unul în regim de avarie. Cocsarii stau la coadă pentru ultimele pungi cu carne de pui, primite ca recompensă la toxicitate.
?La privatizare, combinatul avea 28.000 de salariaţi. În luna decembrie, combinatul mai avea mai puţin de jumătate, 13.600, iar acum numărul salariaţilor este cu puţin peste 12.000. Nu este exclus ca această decizie să producă şi mişcări de protest ale sindicatelor.
Sindicaliştii anunţă proteste în mai multe oraşe din ţară
Companiile multinaţionale au ajuns mai importante ca statul român şi îşi permit să efectueze concedieri mascate, a declarat Mircea Scântei, de la Cartel Alfa, referindu-se la situaţia de la ArcelorMittal.
Vineri, sindicaliştii din metalurgie pichetează câteva oraşe printre care Galaţi, Piatra Neamţ, Slatina, Zalău, Brăila, Târgovişte, Câmpia Turzii şi Hunedoara. Luni, protestele se mută la Bucureşti. Sindicaliştii cer să se găsească soluţi la nivelul Ministerului Economiei şi Finanţelor.
Situaţia de la ArcelorMittal este una gravă. Reprezentantul Cartel Alfa spune că s-au pus la dispoziţia angajaţilor sume importante de bani ca să îşi dea demisia. Salariile celor care rămân sunt oricum îngheţate.
?Nu există nicio siguranţă pentru a doua zi?, a spus Scântei.
Antena3