Apple şi Google vor licita în consorţiu pentru preluarea patentelor deţinute de Eastman Kodak, aflat în faliment, cele două companii urmând să ofere peste 500 milioane de dolari, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situaţiei.
Apple şi Google sunt protagoniştii unui război rece pe piaţa smartphone-urilor şi tabletelor, sistemele de operare iOS şi Android fiind dominante. Apple are în derulare numeroase procese cu Samsung şi ceilalţi producători de gadget-uri Android, pe care îi acuză de imitarea iPhone şi iPad, însă nu a acţionat în justiţie şi Google, dezvoltatorul platformei Android, deoarece legarea companiei de produsele aflate pe piaţă este problematică din punct de vedere legal.
Astfel de parteneriate între competitori au devenit obişnuite în licitaţii pentru pachete de patente şi brevete de invenţie, deoarece permit companiilor să prevină potenţiale procese costisitoare privind încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală.
Anul trecut, un consorţiu din care au făcut parte Apple, Microsoft şi Research In Motion, producătorul smartphone-urilor BlackBerry, a preluat pentru 4,5 miliarde de dolari un portofoliu de peste 6.000 de patente de la grupul Nortel Networks, aflat în faliment. Google a pierdut acea licitaţie cu o ofertă iniţială de 900 milioane de dolari.
"Apple şi Google au învăţat o lecţie după licitaţia Nortel. Au decis să colaboreze pentru a reduce costurile de achiziţionare a patentelor Kodak, satisfăcându-şi în acelaşi timp necesităţile de business", comentează pentru Bloomberg Richard Ehrlickman, fost vicepreşedinte al departamentului de proprietate intelectuală de la IBM.
Sursele citate susţin că, iniţial, în luna iulie, consorţiul format de Apple pentru patentele Kodak includea Microsoft şi compania Intellectual Ventures Management, în timp ce Google urma să participe împreună cu producătorii asiatici de telefoane Android. Cele două consorţii au oferit atunci mai puţin de 500 milioane de dolari pentru portofoliul Kodak.
Apple şi Google au combinat însă consorţiile pentru a putea oferi o sumă mai mare de bani.
Contactaţi de Bloomberg, reprezentanţii Apple, Google şi Kodak au refuzat să comenteze informaţiile.
Kodak a obţinut în luna noiembrie angajamente de finanţare de 830 milioane de dolari pentru a efectua restructurarea sub protecţia falimentului, cu condiţia să obţină cel puţin 500 milioane de dolari prin monetizarea patentelor în domeniul imagisticii digitale.
Compania, pionierul fotografiei moderne, speră să iasă din faliment în prima parte a anului viitor, cu un model de business mai suplu, concentrat mai puţin pe fotografie şi mai mult pe servicii conexe.
Kodak a estimat în documentaţia pentru faliment că patentele scoase la licitaţie ar putea valora până la 2,5 miliarde de dolari. Compania notează că a generat venituri de peste 3 miliarde de dolari prin licenţierea unor patente în domeniul imagisticii digitale către Samsung, LG, Nokia şi Motorola Mobility, divizie a Google. Astfel, valoarea de piaţă a portofoliului a scăzut semnificativ.
Cu o tradiţie de 132 de ani, Kodak a dat faliment cu active declarate de 5,1 miliarde de dolari şi datorii de 6,75 miliarde de dolari.