“Noi mergem in road-show acolo unde vedem ca exista cerere realistica si puternica si la Moscova nu vedem o cerere atat de puternica decat in alte locuri. Un alt lucru de care trebuie sa tinem cont este timpul limitat. Noi trebuie sa incercam sa minimizam timpul pe care-l petrecem in avion si sa maximizam numarul de investitori la care putem ajunge. Daca nu ducem oferta intr-o anumita capitala, asta nu inseamna insa ca nu vorbim cu investitorii de acolo, facem conference call-uri sau conferinte cu media”, a declarat Angelo Morganti, directorul departamentului de finantare corporativa pe piata de actiuni in cadrul Renaissance Capital si managing director in cadrul biroului din Londra. El are o experienta de 13 ani pe pietele financiare, din care 10 ani in cadrul gigantului american Citigroup.
Morganti a tinut sa mentioneze ca desi are operatiuni vaste in Rusia, Renaissance Capital este o banca de investitii globala si prin urmare vorbeste cu investitori la nivel global care se concentreaza pe pietele emergente.
Investitorii de la Londra, cu care intermediarii ofertei, dar si managementul Petrom si oficiali ai Guvernului roman, s-au intalnit pe parcursul acestei saptamani au parut foarte interesati de aceasta tranzactie, spun reprezentantii Renaissance.
“Cand am stabilit intalnirile, in trei ore s-a umplut agenda de intalniri pentru patru zile”, a precizat Morganti.
Oficialii Renaissance Capital nu au dorit sa ofere nici un fel de informatii despre subscrierile care s-au facut pana in acest moment, mentionand doar ca vad “un interes foarte mare pentru aceasta oferta”.
In prima saptamana de road-show, intermediarii ofertei Petrom au fost la Londra, Frankfurt si Viena, vorbind cu peste 30 de investitori. Anterior, analistii consortiului prezentasera oferta si compania Petrom in fata a peste 100 de investitori.
Discutiile s-au purtat doar cu investitori de portofoliu, nu si cu investitori strategici.
”Statul roman vinde o minoritate de circa 10% care nu schimba balanta de putere in cadrul companiei. Oricine ar veni nu poate schimba situatia din prezent in care OMV are cele mai multe drepturi. Nu avem de-a face cu vanzarea unui pachet care poate face diferenta in ceea ce priveste conducerea viitoare. Acest gen de pachet nu este interesant pentru un investitor strategic, ci pentru cei de portofoliu, adica fonduri care investesc pe termen mai lung, fonduri specializate etc”, a mentionat Victor Cionga, consultantul Renaissance Capital in Romania.
El a adaugat ca atunci cand actionariatul unei companii este foarte fragmentat, un pachet de cateva procente devine interesant, dar cind cineva are deja 51% din companie lucrurile stau diferit.
“Aceasta este o oferta pentru investitori institutionali. Este un proces care isi propune sa acceseze investitorii institutionali, asa ca nu discutam cu jucatori strategici. Ceea ce incercam sa facem si ceea ce am facut pana acum este sa educam investitorii institutionali nu doar despre Petrom, ci mai important despre Romania, despre perspectivele de crestere de aici si despre mecanismele de tranzactionare de aici. Multi investitori nu stiu cum se tranzactioneaza in Romania, cum se deschide un cont si am facut multa educatie in acest sens. Daca oferta Petrom va avea succes, inseamna ca investitorii vor fi pregatiti sa tranzactioneze in Romania si vor avea un stimulent sa participe la celelalte oferte, fie privatizari, fie IPO-uri sau oferte secundare ale companiilor private. Punem Romania pe harta multor investitori institutionali”, a spus Angelo Morganti.
Saptamana viitoare, prima capitala in care intermediarii vor merge pentru a promova oferta Petrom va fi Geneva, road-show-ul urmand sa se incheie la Bucuresti. Alaturi de rusii de la Renaissance Capital, din consortiu mai fac parte brokerii de la EFG Eurobank Securities, BT Securities si Romcapital.
Oferta Petrom a inceput pe 11 iulie si se va incheia vineri, pe 22 iulie. Valoarea maxima la care ar putea ajunge tranzactia este de 610 milioane de euro, aceasta urmand sa fie cea mai mare oferta din istoria Bursei de la Bucuresti.