Un discount similar a trebuit sa ofere investitorilor grupul austriac OMV, proprietarul Petrom, in cadrul majorarii de capital pe care a derulat-o luna trecuta. OMV a vandut atunci toate actiunile oferite, dar la un pret cu 17% mai redus decat cel maxim anuntat, reusind astfel sa stranga doar 725 milioane de euro fata de cele 900 milioane de euro cat planuia.
Acum, statul roman spera sa obtina 610 milioane de euro pe pachetul de 9,84% din OMV Petrom, dar la discountul de 15-20%, ar insemna ca in final va obtine 520-550 milioane de euro.
“Pretul maxim pe care l-a anuntat statul este unul ok. Nu ar fi ajutat statul roman sa obtina mai mult daca ar fi pus un pret mai mare, pentru ca trebuie tinut cont de nivelul la care sunt actiunile acum. Eu cred ca in final pretul de oferta va fi stabilit cu un discount de 20% fata de pretul maxim, similar ofertei de la OMV”, a declarat Thomas Unger, analist pe piata de petrol si gaze in cadrul Erste Group.
Actiunile Petrom se tranzactioneaza in prezent la Bursa sub pragul de 0,4 lei/actiune, cu circa 15% sub pretul maxim la care statul vrea sa vanda oferta. Un discount de 20% fata de pretul maxim ar insemna o cotatie de 0,368 lei/actiune, cu circa 7% sub pretul de la Bursa.
“Pretul maxim anuntat de statul roman este mai mare fata de estimarile noastre, mai mare fata de pretul actual la Bursa si mai mare decat media pe ultimul an. Eu ma astept ca pretul final sa fie cu cel putin 15% mai jos fata de acest prag maxim”, a mentionat Peter Csaszar, analist in cadrul grupului KBC.
Analistii de la KBC au o recomandare de “pastrare” pe actiunile Petrom, cu un pret-tinta de 0,42 lei/actiune pentru urmatoarele 12 luni. Pe de alta parte, analistii Erste au o recomandare de “cumparare”, cu un pret-tinta de 0,5 lei/actiune.
“Recomandarea noastra este de “cumparare”, datorita contextului de piata, caracterizat de faptul ca pretul petrolului este sus si Petrom are o expunere mare pe segmentul upstream (explorare & productie – n.red), iar companiile pozitionate astfel profita mult de pe urma cotei ridicate la care este in prezent pretul titeiului”, a spus Unger.
Pretul ridicat al barilului de petrol este de altfel principalul punct tare al companiei Petrom in general si al ofertei de actiuni in particular, au precizat analistii, care au incercat sa faca o scurta analiza SWOT a ofertei. Acesta insa se poate transforma si intr-un risc avand in vedere ca pe pietele international sunt si comentarii care vad posibil un colaps al pretului titeiului.
Analiza SWOT pe oferta Petrom
Puncte tari | Puncte slabe |
-Pretul ridicat al petrolului -Rezervele de titei si gaze -Mecanismul de stabilire a pretului, similar celui folosit pe pietele dezvoltate -Echipa de proiect construita cu oameni bine conectati la mediul financiar local -Free-float-ul redus al actiunilor pana la aceasta oferta -Cash flow-ul stabil si solid -Grad redus de indatorare -Nivelul fix al redeventei pana in 2014, obtinut de OMV la privatizarea Petrom -Decizia recenta a Fitch de a imbunatati ratingul Romaniei pana la investment grade | -Starea de incertitudine de pe pietele de actiuni -Rafinarea, oaia neagra a companiei, care ii aduce pierderi -Actiunile nu sunt ieftine comparativ cu alte societati similare -Preturile reglementate de pe piata de gaze |
Oportunitati | Riscuri |
-Liberalizarea pietei de gaze -Pornirea centralei electrice de la Brazi in ultimul trimestru -Trendul de crestere a pretului titeiului -Proiectul de explorare derulat cu Exxon in Marea Neagra -Descoperirea unui potential zacamantul de gaze in Oltenia | -Incertitudinile privind data la care se va liberaliza total pretul la gaze Mediul fiscal impredictibil -Depletarea (epuizarea) rezervelor petroliere intr-un ritm mai mare decat poate fi inlocuit cu descoperiri noi -Presiunea pe care o pune pretul ridicat al titeiului pe marjele de rafinare -Cererea slaba de produse petroliere -Romania este o piata mica si nu se afla pe radarele marilor fonduri de investitii straine -Situatia din Grecia care induce un risc regional |
In acelasi timp, principalul punct slab pe care il vad analistii la Petrom, dar care in timp poate deveni si o oportunitate, este faptul ca in Romania piata de gaze nu este liberalizata.
“Cel mai puternic driver potential pentru Petrom este liberalizarea preturilor la gaze. Acest lucru ar avea un impact enorm asupra rezultatelor financiare ale companiei”, considera Thomas Unger.
De altfel, si analistii de la Renaissance Capital, liderul consortiului care intermediaza oferta Petrom, a subliniat, intr-o prezentare in fata celor mai puternice fonduri de investitii locale, ca daca pretul barilului de titei Brent ramane peste pragul de 100 dolari/baril si pretul la gaze se va elibera, valoarea Petrom va sari cu circa 50% pana la 0,64 lei/actiune, fata de estimarile lor din prezent, care vad o valoare “corecta” intre 0,41-0,43 lei/actiune. Practic, doar din liberalizarea pretului la gaze, pretul actiunilor Petrom ar trebui sa castige 0,2 lei/actiune, potrivit Renaissance Capital.
“Mediul actual de piata este destul de bun, iar Petrom continua sa fie o companie care incearca sa-si mentina productia. Iar pe explorare pare sa aiba destul de mult succes, am vazut ca saptamana trecuta au anuntat o potentiala descoperire de gaze semnificativa in sud-vestul Romaniai”, a precizat Peter Csaszar.
Pericolele pentru oferta Petrom pot veni in principal din partea miscarilor adverse de preturi, atat in ceea ce priveste piata de actiuni, cat si piata petrolului. Totusi, analistii spun ca oferta beneficiaza in primul rand de contextual favorabil al pretului petrolului.
“Pietele de actiuni sunt intr-o stare de incertitudine la acest moment. Dar piata petrolului este foarte favorabila. Daca ne uitam la evolutia din ultimul an, poate gasim un moment mai bun in care oferta sa fi fost lansata, dar pretul petrolului este acum unul ridicat si asta ajuta mult oferta”, spune analistul Erste Bank.
In acelasi timp, analistul de la KBC considera ca momentul lansarii ofertei nu este atat de important pentru o companie cum e Petrom.
“Timing-ul nu este atat de crucial pentru Petrom avand in vedere ca are un free-float redus pe bursa si pana la aceasta oferta nu se puteau cumpara foarte multe actiuni din piata”, afirma Peter Csaszar.
Acesta crede ca statul va reusi sa vanda cel putin 80% din oferta, acesta fiind de altfel pragul stabilit pentru ca tranzactia sa fie considerata incheiata cu succes.
Analistul de la KBC nu se asteapta insa ca un mare investitor sa vina si sa ia intreaga transa rezervata investitorilor institutionali.
“Un investitor care sa ia intreaga transa ar trebui sa fie de genul IPIC (International Petrolem Investment Co – n.red), care a intrat in actionariatul OMV. Nu ma astept insa ca un astfel de investitor sa faca o miscare de acest gen, deoarece Petrom este o companie mai mica, daca ne uitam pe o scara mai larga, si un investitor mare ar intra in aceste conditii la OMV, nu la Petrom”, considera Peter Csaszar.
Investitorii institutionali au rezervata o transa de 85% din oferta Petrom, in timp ce micii investitori au alocat restul de 15%, dar transele pot fi echilibrate, in cazul in care una dintre ele este subsubscrisa si cealalta suprasubscrisa.
Oferta Petrom se va derula pana pe 22 iulie, consortiul de intermediari, din care mai fac parte, alaturi de Renaissance Capital, brokerii de la EFG Eurobank Securities, BT Securities si Romcapital, fiind in prezent la Londra, pentru a promova actiunile in randul fondurilor de investitii straine. Road-show-ul va continua in cele mai importante capitale financiare europene, precum Frankfurt, Viena, Paris sau Varsovia.
Brokerii din consortiu au facut la finele saptamanii trecute o prima prezentare in fata fondurilor de investii locale, la o intalnire organizata, in mod surprinzator, de cea mai puternica societate de brokeraj de la Bursa, KBC Securities, care in prezent este in curs de schimbare a actionariatului, grupul belgian negociind vanzarea cu directorii firmei. Organizarea intalnirii de joi, de la Marriott, de catre brokerii de la KBC ar putea indica si o incercare de apropiere a acestora de Renaissance Capital. Echipa de brokeri de la KBC Securities, condusa de Bogdan Juravle, unul dintre cei mai respectati traderi de pe piata romaneasca, este un aliat important pentru banca de investitii rusa, avand in vedere ca KBC Securities a dominat in ultimii ani topul intermediarilor de la Bursa din Bucuresti. De la inceputul acestui an, compania de brokeraj a avut o cota de piata de peste 25%, avand un rulaj mai mare decat cel al diviziilor de brokeraj ale UniCredit, Raiffeisen, BRD si ING la un loc.