Antena 3 CNN Economic Companii Analiştii străini despre eşecul ofertei Petrom: Compania e bună, preţul e rezonabil, dar timing-ul a fost problema

Analiştii străini despre eşecul ofertei Petrom: Compania e bună, preţul e rezonabil, dar timing-ul a fost problema

Catalin Ciocan
2 minute de citit Publicat la 18:27 22 Iul 2011 Modificat la 18:27 22 Iul 2011
Analiştii străini despre eşecul ofertei Petrom: Compania e bună, preţul e rezonabil, dar timing-ul a fost problema
Foto: Intact Images
Esecul ofertei prin care statul roman a vrut sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP)a luat prin surprindere analistii straini, care erau optimisti in privinta acestei tranzactii, insa spun acum acestia, au subestimat impactul negativ al perioadei in care s-a derulat oferta.

“Piata pentru pretul petrolului a fost destul de favorabila, dar oferta Petrom a iesit exact in perioada cresterii aversiunii la risc si a scaderii pretului actiunilor. Eu sunt optimist in privinta companiei in sine si cred ca va fi foarte profitabila in acest an, iar pretul a fost chiar atractiv, insa suntem intr-un moment in care investitorii cauta sa-si reduca pozitiile, nu sa adauge la ele”, a declarat Thomas Unger, analist pe piata de petrol si gaze in cadrul Erste Group.

In acelasi timp, Peter Csaszar, analist in cadrul KBC, aminteste ca dincolo de turbulentele de pe pietele financiare, momentul derularii ofertei Petrom a coincis si cu perioada de concedii pentru multi manageri de fonduri.

“Eu eram increzator ca oferta va avea succes, desi stiam ca momentul in care se deruleaza nu este unul optim, avand in vedere ca este o perioada de vacante pentru multi manageri de fonduri si sunt toate aceste turbulente din zona euro,  insa se pare ca am subestimat impactul negativ pe care aceasta perioada il va avea”, a spus Csaszar.

Consortiul care a intermediat oferta Petrom, format din Renaissance Capital, EFG Eurobank Securities, BT Securities si Romcapital, pusese pe masa Guvernului mai multe variante, printre care si amanarea ofertei pentru la toamna, insa acesta a decis sa mearga mai departe.

Totodata, intermediarii recomandasera un pret minim de 0,33 lei/actiune, in timp ce statul roman a ales sa nu vanda actiunile mai jos de 0,3708 lei/actiune.

Pretul minim nu a fost insa motivul pentru care oferta nu a avut succes, spun analistii, desi evident un pret mai scazut ar fi ajutat.

“Este greu de spus totusi daca pretul ar fi fost de exemplu 0,35 lei ca oferta ar fi fost un succes. Insa este o lectie pentru statul roman ca trebuie sa-si coboare asteptarile, mai ales in perspectiva celorlalte tranzactii pe care vrea sa le faca pana la finele anului“, afirma Csaszar.

Acesta crede ca rezultatul ofertei Petrom este “foarte rau” si pentru vanzarile de pachete de actiuni de la Transelectrica si Transgaz, iar daca statul nu este dispus sa lase din pretentii, iar contextul de piata ramane in continuare nefavorabil, ar putea sa ia in calcul chiar amanarea tranzactiilor, bineinteles in acest caz existand riscul ca perspectivele sa nu se imbunatateasca foarte rapid.

Ministerul Economiei a anuntat azi ca oferta Petrom nu a reusit sa stranga subscrieri de minimum 80%, necesare pentru a inchide tranzactia, insa potrivit unor informatii aparute pe piata azi-dimineata,  subscrierile nu ar fi atins nici macar 50%, ceea ce este “foarte dezamagitor”, potrivit analistului de la KBC.

×
x close