Banca de investitii Credit Suisse a primit recent mandatul pentru vanzarea UPC Romania, subsidiara locala a grupului american de telecomunicatii Liberty Global, au declarat surse din piata financiara.
Informatia este confirmata si de alte surse care activeaza in piata de fuziuni si achizitii.
Contactati telefonic, reprezentantii biroului din Londra al Credit Suisse, care acopera si piata din Romania, nu au facut niciun comentariu pana la aceasta ora. Nici Bert Holtkamp, vicepresedinte responsabil de comunicarea corporate in cadrul Liberty Global Europe BV, compania care coordoneaza operatiunile Liberty Global din Romania si din alte piete de pe continent, nu a raspuns pana in momentul publicarii acestui articol.
Ultimele informatii disponibile pe piata indica faptul ca anterior mandatul vanzarii UPC Romania a fost incredintat bancii de investitii Rothschild.
Vanzarea UPC Romania ar putea atrage pe langa investitorii strategici si fondurile de tip private equity, insa viitorul cumparator va avea misiunea de a stabiliza si a revitaliza businessul aflat acum in mana americanilor.
Bancherii de la Credit Suisse sunt de mai multa vreme interesati de tranzactia prin care americanii si-ar vinde “fiica” din Romania. In luna aprilie, Credit Suisse incerca sa aranjeze un pachet de finantare intre 200 si 300 mil. dolari pentru grupul local RCS & RDS, patronat de Zoltan Teszari, prin care acesta sa isi finanteze achizitia rivalului – UPC Romania, o tranzactie puternic contestata in mediile locale pentru ca ar fi dus la inchiderea pietei pe cablu TV, precum si la o distorsionare a mediului concurential si in alte segmente de business.
Banca elvetiana Credit Suisse incearca sa castige noi mandate pe piata romaneasca, in conditiile in care un varf al prezentei la nivel local l-au atins in perioada privatizarilor derulate in perioada 2003 – 2004, cand au asistat statul roman la incheierea mai multor tranzactii precum vanzarea Petrom, Distrigaz Sud sau Distrigaz Nord. In tranzactiile mari din ultimii ani, bancherii de la Rothschild si cei de la Morgan Stanley s-au numarat printre cele puternice nume globale active in Romania.
Inconjurate cu multa discretie de ambele parti, negocierile dintre RCS & RDS si Liberty Global au cazut in luna iulie, insa surse apropiate procesului sustin insa ca interesul grupului pentru Teszari pentru preluarea rivalului sau nu ar fi disparut.
Liberty Global incearca de peste un an sa gaseasca un cumparator pentru afacerea sa din Romania, al carei bilant poarta amprentele concurentei agresive duse in anii anteriori de RCS & RDS si Romtelecom. Datele sunt din ce in ce mai proaste: la finele anului trecut, UPC Romania inregistra pierderi de 156 mil. euro la o cifra de afaceri de 112 mil. euro. Nivelul datoriilor, calculata la cursul de schimb comunicat de BNR la 31 decembrie 2010, era de 232 mil. euro, in timp ce nivelul creantelor se situa la 36,9 mil. euro. Numarul de angajati era anul trecut de 1.562, conform bilantului depus la Finante.
De cealalta parte, RCS & RDS a trecut anul trecut pe pierdere in 2010 dupa ce in anii anteriori era pe profit. Compania controlata de Teszari avea o pierdere de 16,68 mil. euro la o cifra de afaceri de 418 mil. euro. Nivelul datoriilor este de 762,3 mil. euro si reflecta politica de rostogolire (roll over – engl.) a imprumuturilor luate de la banci pentru a-si finanta seria de achizitii de operatori locali de cablu, derulata pe piata in anii anteriori.
Nivelul creantelor RCS & RDS a ajuns la finele anului trecut la 117 mil. euro, in timp ce casa si conturile la banci inseamna 31,4 mil. euro. Numarul de angajati al RCS & RDS era la finele anului trecut de 5.853 de angajati.
Celalalt “greu” al pietei este Romtelecom, controlat de catre grupul elen OTE si indirect de catre gigantul german Deutsche Telekom. In acest moment, fosta companie de stat care detinea monopolul telefoniei fixe are pe agenda planul de fuziune cu Cosmote Romania, “sora” din familia OTE care detine acum a treia pozitie pe piata telefoniei mobile, un proces care ar urma sa rezolve si problema participatiei detinute de catre statul roman la Romtelecom. Confruntati cu o criza puternica la ei acasa, grecii nu au marsat in acest an la propunerea statului roman de a veni cu o oferta pentru pachetul de 46% detinut la Romtelecom, propunand in schimb o fuziune cu Cosmote Romania si o listare eventual a acestei noi entitati. In plus, aceasta mutare strategica mult intarziata a grecilor de a-si fuziona operatiunile locale, trebuie spus ca OTE mai are si reteaua de magazine GSM Germanos, a fost dublata in acest an si de schimbari la nivelul celor mai importante pozitii de conducere locala.
Romtelecom a inregistrat pierderi de 55 mil. euro la o cifra de afaceri de 719 mil. euro, conform bilantului depus pentru 2010. Compania dispunea de 196 mil. euro in casa si conturi la banci, in timp ce creantele se ridicau la 121 mil. euro. Datoriile Romtelecom erau la finele anului trecut de 165 mil. euro. Compania a pus bani deoparte in bilant cu titlu de provizioane in valoare de 24 mil. euro. Numarul de angajati era de 8.891.