Contractul de privatizare al combinatului Alro este unul ferit ochiului indiscret. Asta pentru că mişcările autorităţilor arată existenta unor favoruri uriaşe, scrie Financiarul. Accesul combinatului la energia ieftină produsă de Hidroelectrica este unul dintre ele.
Semnele de în trebare au început să apară în momentul în care contractul de energie a fost prelungit până în 2018, deşi cel actual expiră abia în 2013.
În plus, preţul nu mai este unul fix, de 25 de euro/MWh ca până acum, ci este influenţat de cotaţia internaţională. Ceea ce înseamnă că dacă preţul mondial creşte, Hidroelectrica vinde curentul mult mai scump, iar dacă scade, combinatul va primi energie mai ieftină.
În acest moment, Alro ia curent cu 25% mai mult decât înainte de renegociere. Ceea ce înseamnă un nivel de 31 de euro/MWh, adică 130 de lei/MWh.
În toată această afacere, cel care pierde este statul român, pentru că în situaţia unei căderi a pieţei mondiale a aluminiului, încasările vor fi extrem de mici.
Una dintre explicaţiile reprezentanţiilor Alro în ceea ce priveşte prelungirea contractului cu Hidroelectrica cu 3 ani înaintea scadenţei are legătură cu înfiinţarea celor două mari companii energetice care vor îngloba aproape toata producţia de energie din ţară - Electra şi Hidroenergetica.
A doua explicaţie se referă la intrarea în stand-by, din cauza crizei economice, a proiectului Alro de construire a unei centrale electrice de 1.000 MW.
Antena3.ro