Sapte companii au depus oferte pentru termocentrala de 250 MW pe care producatorul de aluminiu Alro Slatina vrea sa o construiasca la Tulcea, semnarea contractului fiind estimata pentru trimestrul al doilea al anului, iar intrarea pe piata, pentru 2014.
“Suntem in stadiu avansat cu BERD pentru finantare, dar si cu alte banci comerciale. Am primit oferte de la sapte companii, unele consortii, si speram ca in urmatoarea luna sa incepem negocierea <face to face> cu primii clasati”, a declarat Gheorghe Dobra, directorul general al Alro.
Cele sapte companii/consortii sunt China Huadian Engineering, China National Electric Engineering, consortiul dintre Hyundai Engineering & Construction Co. Ltd Korea (HDEC) si Itochu Corporation & Hyundai Enginnering & Construction Co.Ltd. (ITOCHU), Metka SA, Minmetals Engineering Co.Ltd., Siemens si Sinohydro Corporation Limited.
Sefii Alro nu au dorit sa ofere detalii despre valoarea investitiei, dar aceasta este estimata pe piata la o valoare de cateva sute de milioane de euro.
Productia termocentralei in cogenerare (productia simultana de energie electrica si energie termica – n.r.) ar urma sa acopere necesarul fabricii de alumina Alum Turcea si partial pe cel al combinatului de aluminiu de la Slatina. Alum este detinuta de producatorul de aluminiu Alro. Constructia termocentralei ar fi primul pas facut de Alro pentru a deveni independent din punct de vedere energetic. Acum, combinatul cumpara cea mai mare parte a energiei de la Hidroelectrica, iar aceasta dependenta i-a creat probleme in ultimele luni, dupa ce Hidroelectrica a redus cantitatea de energie electrica livrata din cauza secetei prelungite.
Alro incearca de mai mult timp sa-si asigure o sursa proprie de energie, in urma cu cativa ani totanand ideea unei investitii intr-o termocentrala de mare capacitate impreuna cu InterAgro, grupul controlat de omul de afaceri Ioan Niculae. Anul trecut, aparusera informatii potrivit carora Alro si grupul italian Enel ar fi interesati sa construiasca o termocentrala la Rovinari.
Compania primeste in prezent, in medie, 50% din energia necesara de la Hidroelectrica, iar pentru primul trimestrul al anului si-a asigurat electricitatea din diverse surse, la costuri mult mai mari. Oficialii Alro spun ca, in cazul in care cantitatea de energie livrata de Hidroelectrica nu revine la normal, iau in calcul diferite scenarii, care include si oprirea temporara a unor capacitate de productie.
Alro are un contract pana in 2018 cu Hidroelectrica, dar la sfarsitul lunii septembrie 2011 producatorul de energie a luat decizia reducerii cantitatii de energie pe care o livreaza consumatorilor industriali din cauza secetei. Ulterior, conducerea Hidroelectrica a inceput sa renegocieze contractele de furnizare a energiei electrice.
Singura centrala electrica dezvoltata de la zero dupa 1990 este cea de la Brazi (jud. Prahova) si apartine Petrom, cea mai mare companie din Romania si subsidiara a grupului austriac OMV. Centrala Petrom de la Brazi, cu o putere instalata mai mare decat a unei unitati a centralei nuclearelectrice de la Cernavoda, ar fi trebuit sa intre in piata de energie locala inca din ultimul trimestru al anului trecut, insa compania a anuntat ca momentul este amanat pana vor fi remediate mici probleme de ordin tehnic aparute.
Valoarea investitiei derulate de Petrom in termocentrala de la Brazi a fost de circa o jumatate de miliard de euro, in conditiile in care puterea instalata nominala trece de 800 MW.