La finele anului trecut, compania franceză care produce echipamente pentru reţele de telecomunicaţii avea 72.000 de angajaţi.
Surse apropiate situaţiei au precizat că directorul general al Alcatel-Lucent, Michel Combes, va discuta marţi concedierile cu reprezentanţii sindicatelor.
În ultimii ani, grupul a mai apelat la disponibilizări semnificative, a restructurat operaţiunile şi a vândut mai multe active, fără a reuşi însă să revină pe profit.
Alături de Alcatel-Lucent, şi alţi producători europeni de echipamente de telecomunicaţii, precum NSN (parte a grupului Nokia) şi Ericsson, sunt afectaţi de scăderea preţurilor echipamentelor, reducerea investiţiilor efectuate de operatorii de telecomunicaţii în Europa şi concurenţa cu producători chinezi precum Huawei.
Prin reducerea cheltuielilor s-ar putea atrage un investitor interesat să preia compania franceză, mai multe surse declarând în luna septembrie că grupul finlandez Nokia analizează oportunitatea preluării Alcatel-Lucent.
Acţiunile Alcatel-Lucent au închis luni la Paris în urcare cu 0,4% şi au crescut de aproape trei ori de la începutul acestui an, însă se plasează cu peste 90% sub maximul istoric.
Divizia de echipamente pentru reţele a Nokia, NSN, a lansat la sfârşitul anului 2011 un program de reducere a cheltuielilor care prevede restructurarea a 17.000 de locuri de muncă, 23% din numărul total de angajaţi de la acea dată.
În ultimii doi ani, NSN a concediat peste 20.000 de angajaţi.
O fuziune între NSN şi Alcatel-Lucent ar consolida poziţia celor două companii pe piaţa europeană, unde concurează cu Ericsson şi Huawei.