Antena 3 CNN Economic Companii 10 scandaluri care au zguduit lumea financiară în 2012

10 scandaluri care au zguduit lumea financiară în 2012

1 minut de citit Publicat la 15:07 21 Feb 2013 Modificat la 15:07 21 Feb 2013
10 scandaluri care au zguduit lumea financiară în 2012
Când o bancă are probleme financiare sau de credibilitate, sunt afectate zeci sau sute de mii de persoane. Când e vorba însă de o bancă foarte mare sau de companii bine ancorate în angrenajul de afaceri globale, efectele sunt greu de controlat, zguduind în lanţ domenii întregi sau chiar economiile unor ţări. Să aruncăm o privire asupra celor mai mari scandaluri care au zguduit lumea financiară în 2012.

1. JP Morgan
În luna mai, banca americană JPMorgan a fost copleşită de articole negative în presă, după dezvăluirile privind o pierdere şocantă de 1,5 miliarde de euro ca urmare a unor investiţii complexe realizate de echipa de traderi din Londra, condusă de Bruno Iksil. Supranumit „Balena londoneză” (pentru tranzacţiile riscante) sau „Voldemort” (pentru presupusa putere de pe Wall Street), Iksil a fost făcut responsabil pentru pierderea imensă a băncii. Şeful JP Morgan, Jamie Dimon, a dat vina pe „erori, superficialitate şi decizii greşite” şi a avertizat că lucrurile „s-ar putea înrăutăţi”.

2. Barclays
La sfârşitul lunii iunie, gigantul financiar britanic Barclays a recunoscut că, pentru propriul său interes, traderii diviziei de investiţii a grupului, BarCap, au falsificat rata interbancară Libor - London interbank offered rate. Directorul executiv, Bob  Diamond, directorul de operaţiuni şi, în final, preşedintele Consiliului de Administraţie au demisionat. Stupefacţia care a cuprins City-ul londonez după izbucnirea scandalului a fost cu atât mai mare cu cât Bob Diamond era cunoscut drept unul dintre cei mai de succes bancheri ai lumii, iar scaunele Consiliului de Administraţie erau ocupate de nume „grele” ale sectorului corporativ britanic. Pentru a scăpa de acuzaţiile anchetatorilor de la Londra şi
Washington, Barclays a acceptat să plătească imediat amenda de 360 de milioane de euro. Tot anul trecut, gigantul financiar britanic a fost acuzat şi pentru sistemele agresive de evitare a impozitelor şi pentru poziţia sa favorabilă salariilor mari destinate directorilor executivi, în pofida dezacordului acţionarilor.

3. UBS
În decembrie, cea mai mare bancă elveţiană, UBS, a acceptat să plătească 1,125 milioane de euro după ce şi-a recunoscut implicarea în scandalul Libor. Amenda va fi direcţionată către autorităţile de supraveghere din SUA, Marea Britanie şi Elveţia, fiind de trei ori mai mare
decât cea plătită de Barclays. Noul CEO al băncii elveţiene, Sergio Ermotti, numit în luna noiembrie, a declarat că erorile de management care au provocat implicarea în scandalul Libor „nu reflectă valorile şi standardele UBS”.

CITEŞTE ARTICOLUL INTEGRAL PE INCOMEMAGAZINE.RO.


×
x close