Antena 3 CNN Economic Ce trebuie să facă pensionarii români pentru o nouă creștere, după recalculare. Daniel Baciu: ”Au șase luni la dispoziție”

Ce trebuie să facă pensionarii români pentru o nouă creștere, după recalculare. Daniel Baciu: ”Au șase luni la dispoziție”

Ce trebuie să facă pensionarii români pentru o nouă creștere, după recalculare. Daniel Baciu: ”Au șase luni la dispoziție”
Categoria de pensionari care vor avea parte de o nouă recalculare. Sursă foto: Getty Images / Andrzej Rostek
de Laura Dinu    |    28 Iun 2024   •   06:00

Daniel Baciu a anunțat că, după procesul de recalculare care este aproape de final, va avea loc o nouă ”mică recalculare”, de care vor beneficia doar românii care au avut, de-a lungul timpului, sporuri sau venituri nepermanente. 

”Este o noutate în plus, care vine prin Legea 360, există un termen de șase luni în care pensionarii trebuie să vină să își depună acele documente, vorbim de acele adeverințe cu sporuri care, pe actuala legislație, nu fac parte din baza de calcul a pensiei.

Noi am considerat, ca o noutate, că dacă asupra acestor sporuri s-a achitat contribuție de asigurări sociale, ele trebuie, respectând, de fapt, principiul contributivității, să fie luate în calcul. Vorbim, în principal, despre acordul global. Aceasta era o formă de remunerare, înainte de Revoluție. Vorbim de prime, premii, și orice alt spor la care s-a contribuit. Atenție, este foarte important, pentru care s-a achitat, de către angajator, acel CAS!

Este un termen de șase luni în care aceste adeverințe trebuie depuse, deci noi avem un termen de șase luni pentru a face mica recalculare, adică pe lângă această recalculare, pe formula de calcul, de care au parte absolut toți cei 5 milioane de pensionari, urmează mica recalculare, cu aceste adeverințe.

Vreau să fac aici o mențiune, nu toți pensionarii au lucrat cu aceste sporuri, numai pentru aceștia care au lucrat cu aceste sporuri urmează să facem a doua recalculare”, a explicat Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, la Digi24.

×
Subiecte în articol: Daniel Baciu pensii
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Terenuri care costă cât o ceașcă de cafea pe metru pătrat
x close