Specialiștii din administrația centrală lucrează cu mai multe scenarii de politici fiscale care ar putea duce la scăderea deficitului bugetar și creșterea veniturilor la buget cu peste 1% din PIB. Guvernul s-a angajat să facă acest lucru prin planul fiscal trimis la Uniunea Europeană.
În acest plan fiscal, guvernul spune că din 2025 vor fi actualizate sau revizuite impozitele, inclusiv impozitarea muncii și TVA, fără a detalia măsurile care vor fi luate de anul viitor. Însă, se lucrează cu cel puțin trei scenarii.
Ce taxe ar putea fi majorate din 2025
Trei scenarii de lucru pentru taxele românilor din 2025:
Primul scenariu:
- varianta 1 - creșterea impozitului pe veniturile angajaților de la 10% la 20%;
- varianta 2 - creștere impozitului pe venit de la 10% la 13% sau 16%;
Al doilea scenariu:
- creșterea cotei de TVA de la 19% la 21% (deși au spus și ministrul de Finanțe și premierul că TVA-ul nu va crește)
- cote reduse la medicamente și la alimente.
Al treilea scenariu: impozit progresiv;
Adrian Negrescu, analist financiar: „Probabil, cea de a treia variantă nu va fi aplicată pentru că nu au posibilitatea logistic să facă acest lucru. Din cele trei scenarii, vor merge probabil pe varianta răul cel mai mic.
19% TVA, renunțarea la cotele reduse pentru TVA și un impozit pe venit crescut de la 10 la 16% pe ideea că păstrăm cota unică și de asemenea impozitul pe dividente de la 8 la 16%. Cred că astea sunt scenariile cele mai plauzibile în condițiile în care gaura financiară a depășit 25 de miliarde de euro. Ne-am împrumutat cu aproape 47 de miliarde de euro în acest an.
Ne îndreptăm, din păcate spre disponibilizări. Sunt 120 de mii de companii în risc de insolvență.”
Ce prevede planul fiscal trimis la Bruxelles
Planul fiscal al Guvernului pentru reducerea deficitului bugetar, care a fost trimis la Bruxelles, a fost publicat vineri, pe site-ul Ministerului de Finanțe. Executivul își propune să reducă deficitul bugetar cu 5,4% în următorii șapte ani - de la 7,9%, în prezent, la 2,5% din PIB - până în 2031. De asemenea, Guvernul solicită oficialilor de la Bruxelles să extindă perioada de ajustare a deficitului bugetar de la patru ani, cât indică tratatul de funcționare al UE în prezent, la șapte ani.
Principalele măsuri pe care Guvernul le propune în planul fiscal:
- Vor să reducă cheltuielile statului cu salariile bugetarilor
- Vor elimina facilitățile fiscale și vor reduce gradual pragul pentru IMM-uri
- În 2025, se reduc gradual facilitățile pentru domeniul construcțiilor. În 2028, va fi eliminată total măsura taxelor reduse pe salarii.
- Deduceri fiscale pentru cei cu venit sub salariul mediu pe economie
- Planul spune că vor fi actualizate prevederile legate de TVA (dar nu menționează clar că vor crește TVA)
- Noua lege a salarizării limitează sporurile la 20% și se aplică atunci când există spațiu fiscal, când deficitul este 5%