Antena 3 CNN Economic Ce documente trebuie să depună femeile care vor să iasă la pensie pentru a beneficia de reducerea vârstei de pensionare

Ce documente trebuie să depună femeile care vor să iasă la pensie pentru a beneficia de reducerea vârstei de pensionare

femeie laptop documente getty images
Ce documente trebuie să depună femeile care își doresc să iasă la pensie. Foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    02 Oct 2024   •   07:00

Începând cu 1 septembrie, a intrat în vigoare noua legislație privind pensiile, care permite femeilor ce au născut și crescut copii să beneficieze de o reducere a vârstei de pensionare. Această reducere poate fi combinată cu alte tipuri de reduceri, precum cele acordate pentru munca în condiții speciale sau deosebite, însă reducerea cumulată nu poate depăși 11 ani.

Legea 360/2023, care reglementează sistemul public de pensii, prevede această reducere a vârstei de pensionare pentru femeile care au îndeplinit stagiul complet de cotizare, de principiu 35 de ani (cerință care va fi aplicabilă femeilor începând cu anul 2030) și care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani sau care au adoptat copii și i-au crescut timp de cel puțin 13 ani.

Reducerea minimă a vârstei de pensionare este de șase luni pentru un copil, iar cea maximă este de trei ani și jumătate pentru femeile care au avut și crescut șapte sau mai mulți copii.

Această reducere se poate cumula cu alte reduceri, cum ar fi cele pentru munca desfășurată în condiții speciale, cu respectarea limitei maxime de 11 ani.

„Reducerile vârstelor standard de pensionare acordate asiguraților sistemului public de pensii (...) pot fi cumulate fără ca reducerea totală să fie mai mare de 11 ani”, scrie, mai exact, în noua lege a pensiilor, potrivit avocatnet.ro.

Pentru a beneficia de această reducere a vârstei de pensionare, dosarul de pensionare trebuie să conțină, pe lângă documentele necesare prevăzute în norme (acte de identitate și de naştere/ căsătorie, carnet de muncă, adeverințe, diplome de studii superioare, procură etc.), și:

  • certificatul de naştere al copiilor/ hotărârea judecătorească definitivă prin care s-a încuviinţat adopţia, în copie;
  • declaraţia pe propria răspundere că au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani, respectiv au adoptat și crescut copii timp de cel puțin 13 ani.

Femeile care primesc pensie de invaliditate sau pensie anticipată și îndeplinesc condițiile de trecere la pensia pentru limită de vârstă vor trece, din oficiu, la pensie pentru limită de vârstă de la data:

  • îndeplinirii condițiilor prevăzute, cu condiția ca documentele menționate mai sus să fi fost depuse anterior îndeplinirii cumulative a condițiilor privind realizarea stagiului complet de cotizare contributiv și împlinirea vârstei standard reduse de pensionare;
  • depunerii documentelor, în situația în care acestea au fost depuse ulterior îndeplinirii cumulative a condițiilor privind realizarea stagiului complet de cotizare contributiv și împlinirea vârstei standard reduse de pensionare.

×
Subiecte în articol: pensie femei documente
Citește mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close