Antena 3 CNN Economic "Ce au învățat oamenii cu 1.000 de lei pensie, ca să merite mai mult?" | Reacţia unui român cu pensie specială

"Ce au învățat oamenii cu 1.000 de lei pensie, ca să merite mai mult?" | Reacţia unui român cu pensie specială

Milena Niță
2 minute de citit Publicat la 14:42 29 Mar 2023 Modificat la 14:42 29 Mar 2023
pensie speciala
"Ce au învățat oamenii cu 1.000 de lei pensie, ca să merite mai mult?" | Reacţia unui român cu pensie specială Sursa foto: Profimedia Images

România riscă să piardă trei miliarde de euro fonduri europene, dacă nu rezolvă problema pensiilor speciale, presaţi fiind de autoritățile europene.

După luni întregi de negocieri, proiectul privind pensiile speciale a fost votat, miercuri, în Senat, după ce comisiile de specialitate au dat ieri raport comun favorabil cu amendamente admise propunerii legislative iniţiate de Guvern. 

Acum, proiectul de lege va merge mai departe la Camera Deputaţilor. Apoi, proiectul urmează să fie trimis președintelui Klaus Iohannis la promulgare.

Potrivit proiectului de lege, se taie doar câteva sute de lei prin supraimpozitarea pensiilor speciale care se ridică la peste zece mii de lei pe lună. 

Citeşte şiTalonul de "pensie nesimţită" din ianuarie 2023, al unui pensionar MAI, postat pe internet. Câţi bani câştigă românul

Spre exemplu, Daniel Avian Pop, este un fost angajat al Serviciului de Transmisiuni Speciale care s-a pensionat la vârsta de 52 de ani, şi lunar  primește o pensie de 9.515 de lei. 

Acestor venituri li se adaugă și cele pe care le primește după ce a fost numit șef al Serviciului de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătății. 

Celor 9.515 lei li se adaugă peste 7.000 de lei în fiecare lună, iar dacă facem un calcul simplu, concluzionăm că Daniel Avian Pop primește în fiecare lună peste 16.000 de lei.  

Întrebat ce părere are de faptul că, în acest timp, un om de rând care a muncit 40 de ani ca vânzător, primește o 1.000 de lei pensie și trăiește, fostul angajat STS a replicat: "fiecare își alege.

Sunt vânzători, ce-au muncit ei? Ce au învățat ei în viața asta, ia spuneți-mi? Spuneți-mi și mie ce-au învățat?", a comentat bărbatul, potrivit digi24.ro.

Rezolvarea acestei probleme a pensiilor speciale este o condiţie pentru ca România să primească cea de-a doua tranșă de bani din PNRR, în valoare de 3,2 miliarde de euro. 

Ce a convenit coaliţia pe pensiile speciale

1. Nimeni nu va depăşi, cu veniturile din pensie, veniturile din activitate

2. Se va impozita cu 15% partea de necontributivitate, indexare anuală

3. Pensiile se vor indexa anual cu rata inflaţiei

4. Nu se mai permite cumulul de pensii speciale, astfel că va rămâne doar partea contributivă şi se alege doar una (magistrat şi parlamentar, spre exemplu)

5. Se abrogă articolul referitor la pensiile CSM, despre cei care puteau beneficia de ele după un mandat

6. Pentru Apărare şi Ordine publică, se elimină cinci sporuri din baza de calcul.

Rezolvarea acestei probleme este o condiţie pentru a primi cea de-a doua tranșă de bani din PNRR, în valoare de 3,2 miliarde de euro.

×
Etichete: pensii speciale
x close